Снимка: архив, Reuters
fallback

Планираната в близките дни операция за освобождаване на Мосул от терористите може да сблъска интересите на няколко регионални играчи - Ирак, Турция и Иран. Експерти смятат, че Анкара цели да създаде в съседната страна военен "плацдарм" - като онзи, който се появи в Сирия вследствие на операцията "Ефратски щит". А Иран - да си пробие коридор към Сирия, пише "Независимая газета".

Перспективата за сериозно изостряне в отношенията между Турция и Ирак се открои, когато през декември 2015 г. турски сухопътни войски влязоха откъм север в арабската страна под предлог, че действат срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК). Разногласията се засилиха с продължаването на мандата за турско присъствие в Ирак, гласувано този месец от парламента.

Багдад съвсем очаквано разкритикува тази стъпка на турските законодатели, но Анкара го смъмри, сочейки, че действа по негова официална покана. Турските власти заявяват, че ще изтеглят войските си от Северен Ирак, едва когато се наложи.

Амбициите на Турция стигнаха дотам, че тя изрази готовност да превземе Мосул - неформалната столица на "Ислямска държава". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори посочи очакваната дата на щурма - 19 октомври. Държавният глава осъди гласовете, обявили се против турско участие в тази операция, която вероятно ще се води от базата "Башика" на турските въоръжени сили.

Междувременно за щурм се готви и иракското правителство. Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби именно Багдад трябва да оглави кампанията за освобождаване на града. Специално за настъплението в района са прехвърлени стотици военни съветници от Щатите и от страни в Западна Европа. Военната кампания изглежда ще се проточи.

Неясен остава въпросът дали в операцията да участват враждебните спрямо Анкара шиитски сили за самоотбрана, които може да всеят паника сред сунитското население в Мосул. Според очевидци при освобождаването на Фалуджа в Ирак опълченците са нападали местните сунити. Отначало иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че в щурма на Мосул няма да бъдат включени шиитски бойци, но сега се колебае, посочват наблюдатели. Списание "Нешънъл интерест" вижда тук резултат от натиска на Иран, осъществяван чрез негови протежета - явно с цел да положи в Мосул основите на бъдещ наземен коридор за Сирия. И тъкмо иранското влияние може да предизвика намеса на Турция, твърди изданието.

Турция исторически разглежда Мосул като собствена територия. "Тя все още вижда в града център на своите интереси в Северен Ирак - заяви за "Независимая газета" Станислав Иванов, водещ научен сътрудник от Центъра за международна сигурност към Института за световна икономика и международни отношения от РАН. - Мосулският вилает бе един от вилаетите на Османската империя. След края на Първата световна война Великобритания създаде Ирак изкуствено с мандати от Лигата на нациите. При все че решението за създаване на страната датира от 1921 г., границата бе утвърдена окончателно едва през 1926 година. Нова Турция, изградена върху развалините от Османската империя, до последно се бореше Мосул да остане на нейна територия."

Експертът уточни, че в Мосул живеят предимно араби сунити и голям брой кюрди. "Мосул до днес е спорна територия между Иракски Кюрдистан и централните власти - обясни Иванов. - Турция дейно използва това. Тя разви добри отношения с ръководството на Иракски Кюрдистан. С разрешение на тамошните власти - тогава не възрази дори Багдад, тя водеше превантивни операции срещу ПКК. Багдад и Анкара имаха договорка турските военни да съдействат в обучението на сунитска милиция, особено заради халифата, провъзгласен от ИД."

По думите на аналитика Турция трайно се е настанила в Ирак. "Тя разполага с малки подразделения и обучава сунитски опълченци, за да не допусне Мосул да бъде превзет от шиитски части - заяви Иванов. - Редовната армия на Ирак фактически се формира сега от нулата. Армията, създавана от САЩ след 2003 г., се оказа небоеспособна поради етническите различия в нея. Сунитите веднага отидоха в ИД, кюрдите бранят собствените си райони, а шиитите нямаха много военен опит и бяха разстрелвани с хиляди. Наложи се нишата да се запълва с шиитски отряди за самоотбрана, а те включват и радикални, и умерени елементи. При освобождаване на едни или други земи те изпращаха там свои ескадрони на смъртта."

Анкара се страхува, че щом бъде освободен Мосул, Багдад ще наложи там свое господство и ще изтласка сунитските сили, които са нейна опора, смята наблюдателят. "Ако тази операция се осъществи, турците ще положат усилия да вземат дейно участие и да насадят влиянието си, както става сега в Северна Сирия - обясни Иванов. - Там те изместиха кюрдите и си направиха плацдарм. Какъвто искат да си изградят и в Северен Ирак, за да не допуснат засилване на Иран."

Експертът уточни, че иракската конституция допуска мирно решаване на териториалните спорове и всеки регион може да проведе референдум за автономия, каквато има Иракски Кюрдистан. "Турците са готови за всякакъв вариант; най-вече искат да си запазят влиянието", смята събеседникът на "Независимая газета".

"Твърде възможно е Иран и Турция да се сблъскат директно в района на Мосул - гласи оценката на експерта. - Те се опитват чрез свои сателити да поемат контрола върху този стратегически важен пункт. Там има огромни запаси от петрол, значими почти в световен мащаб - както в Киркук, така и в Мосул."

Операцията за освобождаване на иракския град не е в разрез с руските интереси, отбеляза Иванов. "Опитваме се да градим партньорски отношения с Турция. На един етап отношенията ни съвпадат - заяви той. - Освен това, независимо че иракските и сирийските кюрди са в тясно сътрудничество със САЩ, Русия го приема с разбиране."

По думите на друг специалист в щурма на Мосул интересите на Турция и на иракските кюрди може да се сблъскат въпреки известното разбирателство между тях засега. "Тук ще се кръстосат интересите на мнозина, дори на САЩ - заяви за нашия вестник проф. Владимир Сажин, ст. н. с. в Института по ориенталистика към РАН. - Доколкото напоследък САЩ водят политика в подкрепа на кюрдите, тук също може да видим проблеми. Поради факта, че в Мосул се преплитат интересите на множество страни, включително Иран, дълго време не се действаше активно за освобождаване на града. Какво ще постигнат турците? Трудно е да предвидим. Във военен план те, естествено, могат да се справят."

Експертът изключи всяка възможност за челен сблъсък между различните сили, които ще освобождават Мосул. "Не мога да си представя как Анкара ще проведе самостоятелна операция, без да се консултира предварително с Багдад", каза Сажин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

Бавно и методично Турция постига целите си в близкия изток. Ердоган има и волята и смелостта да се конфронтира с всеки който застане на пътя към постигането им, както и да се коалира с всеки който може да му помогне. Доказа го със сваления самолет, с който рискува влошаване на отношенията с Русия, както и след опита за преврат след който се обтегнаха отношенията със Щатите. Малко са нациите случили на такъв политик.

15

шипка

преди 7 години

данс да следи ислямиста лютви местан

14

Анонимен

преди 7 години

От кога ви разправям, че сирийския въпрос ще бъде разрешен в полза на този който има топки да вкара жива сила там. Засега това е Турция.

fallback