Снимка: Reuters, архив

Поредното изостряне на отношенията между Русия и Запада е тема на редакционен коментар във "Ведомости". Вестникът изброява причините: безизходицата в Съвета за сигурност на ООН, спирането на руско-американското сътрудничество в Сирия, официалните обвинения, според които Русия извършва в Сирия военни престъпления и предприема хакерски атаки срещу американската избирателна система, демонстративното излизане на Москва от споразумението за утилизация на плутоний и също толкова официалните обвинения в "агресивна русофобия" по адрес на САЩ.

Изданието изтъква нарасналото взаимно неразбирателство: "Владимир Путин сякаш се е върнал в 2014 г., когато той също категорично бе "лошо момче" в очите на Запада, но тогава Западът имаше повече надежди момчето да се промени".

Всекидневникът се пита защо Кремъл иска нова ескалация. "Нали уж току-що бяхме успели да излезем от изолацията и да станем гарант на мира наравно със САЩ? - пише "Ведомости". - Налага се усещането, че всъщност Русия няма достатъчен ресурс, за да поддържа дипломатическите си успехи."

"Версията, че се опитваме да сведем сътрудничеството до нулата, за да го изважда от дъното новият президент на САЩ, е доста странна; това е плоска представа за един свят от две държави, продължава вестникът. Западното досие на Кремъл расте: Крим, боингът, Панама, Сирия са само най-биещите на очи теми от него. Условията за Русия няма да се подобрят и от такава външна политика изгоди ще има само вътре в страната."

"Враговете станаха повече, значи сме още по-силни!", саркастично резюмира вестникът, цитиран от BBC.
"Перспективи за глобална война няма", уверява в заглавие "Известия".

Пентагонът нарече изгледите за война между Русия и САЩ хипотетичен сценарий, пише изданието, като се позовава на говорителката на американското министерство на отбраната Мишел Балданза.

На конференция в Пентагона на 4 октомври американски генерали говориха за "бърза и смъртоносна" война между Русия и САЩ, припомня всекидневникът. Но руски и американски експерти, говорили пред "Известия", са убедени, че въпреки генералските прогнози въоръженият конфликт между две ядрени държави на практика е нещо невъзможно.

Генералите от Пентагона не пропагандират война между САЩ и Русия, а планират бойни действия при евентуални непредвидени обстоятелства, обяснява американският политолог Барнет Рубин.

Ето основното, което искаха да кажат американските генерали: една нова световна война ще е дотолкова разрушителна, че това надхвърля границите на нашето въображение. Затова единственият изход е САЩ и Русия да решават всички проблеми съвместно, казва експертът пред "Известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase