Хайдер ал Абади. Снимка: архив, Reuters
fallback

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади предупреди Турция, че оставането на турските войски в северната част на Ирак може да доведе до "регионална война", предаде Ройтерс.

"Ние няколко пъти помолихме турската страна да не се намесва в иракските дела и се опасявам, че турската авантюра може да се превърне в регионалната война", каза Абади.

"Действията на турското ръководство са неприемливи, но ние не желаем да започваме военна конфронтация с Турция", добави Абади.

Иракският парламент снощи прие решение, съгласно което турските военни в Ирак трябва да напуснат територията на страната. Парламентът в Багдад обяви, че решението на турския Меджлис за удължаване на мандата на турските военни в Ирак и Сирия е "неприемливо". Турското външно министерство осъди остро решението на иракския парламент, което според Анкара е насочено срещу Турция.

Междувременно Турция днес повика иракския посланик в Анкара, а Ирак - турския посланик в Багдад, предаде Асошиейтед прес.

Иракският посланик бе повикан в турското външно министерство след резолюцията, приета от иракския парламент, в която се настоява за изтеглянето на турските военни от лагера Башика в Ирак.

Иракското външно министерство повика посланика на Турция в Багдад заради "провокативни" коментари на турския премиер Бинали Йълдъръм за планирана операция за прогонване на бойците от "Ислямска държава" от Мосул. Йълдъръм посочи, че операцията може да предизвика сектантско напрежение.

Турция заяви по-рано, че е изпратила свои войски в Северен Ирак в края на миналата година в рамките на международната мисия за подготовка на иракските сили за борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, която контролира обширна територия от Ирак в района на град Мосул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Мехмед

преди 7 години

Ирак да се сърди на себе си! Те там нямат контрол това е там Кюрдистан. Турците са взели разрешение от тях! Там иракски сили не могат да влезнат, освен ако не искат да се блъскат с пешмергета. *** *** първо да си възстановят властта та после.. и какво би станало ако поискат разрешение от иракското правителство, след като Барзани не дава такъв? Нищо! Те първо се разберат с него! ***..

22

Турчин

преди 7 години

До Анонимен 25Преди да успееш да заколиш нас гледай да не умреш от глад.

21

Турчин

преди 7 години

Северен Ирак е автономна и е на Барзани той е поканил Туция, за каква окопация говорите е то такава злоба не съм виждал.

fallback