Снимка: ООН
fallback

Португалският кандидат Антонио Гутериш най-вероятно ще бъде следващият генерален секретар на ООН, съобщи Ройтерс.

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин го обяви за "ясен фаворит" за поста на Бан Ки Мун.

На днешното гласуване родните кандидатки - Кристалина Георгиева, подкрепена от правителството, е получила 5 гласа "за", включително от 2 държави постоянни членки, 8 "против", сред които 2 постоянни членки и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на Съвета.

Ирина Бокова, от която подкрепата бе оттеглена, е получила по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се". 

Oще по темата

Според Франс прес Гутериш не е получил нито една заплаха за вето от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на първото неформално гласуване с т. нар. "цветни бюлетини". 

Членове на Съвета за сигурност са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ (постоянни) и Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Очаква се официалният вот на Съвета да бъде утре сутрин в 10:00 местно време в Ню Йорк (17:00 българско). След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН.

Прагът на шанса за успех е събирането на 9 гласа "за" и нито един глас против от САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, които могат при окончателното гласуване да наложат вето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

217

отговор

преди 7 години

До картинкадвойка по математика

216

Tret

преди 7 години

ЕТО И ВИДЕО за прословутара Bilderberg meetings ...защо се отрича?freemanpost/bulgarias-georgieva-run-un-boss/Е?

215

картинка

преди 7 години

Според картинката, дето сте сложили Бокова е трета, а Кристалина- седма. Заглавието не съвпада с картинката от гласуването.

fallback