Хуан Карлос. Снимка: архив, Reuters
fallback

Испанският крал Хуан Карлос, заемал престола от 1975 г. до 2014 г., е предложил на общественото сдружение "Манос лимпиас" ("Чисти ръце") 2 милиона евро, за да оттегли своя иск по дело за финансови машинации срещу дъщеря му - инфантата Кристина. Това заяви лидерът на неправителствената организация Мигел Бернад, предаде ТАСС.

В. "Мундо" публикува днес аудиозапис на разговор между водача на "Чисти ръце" и адвокатката Вирхиния Лопес-Негрете от същата организация, състоял се в мадридско кафе на 10 декември 2015 г., месец преди да започне процесът по финансовата афера.

"Предложението на краля бе: 2 милиона евро кеш, за да не останат никакви следи, и другите разходи отделно, към 300-400 хиляди евро", твърди Бернад.

Oще по темата

Според него предложението е дошло от обкръжението на крал Хуан Карлос. Щом обаче адвокатката изслушала водача на "Чисти ръце", тя "категорично отказала" да приеме парите.

Испанските съдии приключиха през юни т. г. делото за аферата "Ноос", главни обвиняеми по което бяха сестрата на испанския крал Фелипе Шести, Кристина, и нейният съпруг Иняки Урдангарин. Решението на съда в Палма де Майорка, който гледа делото, се очаква през октомври, отбелязва ТАСС.

Урдангарин е обвинен, че заедно с бивш съдружник е присвоил над 6 милиона евро средства на ръководената от него спортна фондация "Ноос"; ако бъде признат за виновен, зетят на краля може да бъде осъден на над 19 години затвор.

Съпругата му Кристина Бурбонска е съдена за съучастничество в данъчна измама във връзка с предполагаемите злоупотреби. Прокуратурата не иска никаква присъда срещу нея, но "Чисти ръце" настоява да бъде осъдена на 8 години затвор.

По-рано в. "Конфиденсиал" съобщи, че организацията "Чисти ръце" със съгласието на Бернад е искала да получи 20 милиона евро, за да не подава иск срещу инфантата; тогава Кристина автоматично би получила статут на свидетел.

На 15 април Бернад бе задържан като заподозрян в изнудване. Случаят в момента се разследва от икономическата полиция в кралството, посочва ТАСС. /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

Е това е, парите никога не стегат.

fallback