Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters
fallback

Без сухопътна военна операция няма да е възможна победа над "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за СиЕнЕн Интернешънъл, цитирано от ТАСС.

"Ние оказваме подкрепа на Свободната сирийска армия в борбата с терористите и на всяка международна среща подчертаваме, че без сухопътна операция тази кървава терористична групировка /ИД/ не може да бъде победена", каза Чавушоглу.

Говорейки за турската операция "Ефратски щит" в Сирия, министърът каза, че Турция планира да прочисти от ИД района на град Манбидж и да го превърне в зона за сигурност, а след това същото да бъде направено в района на град Ал Баб. Чавушоглу припомни, че сирийският град Ракка и иракският Мосул се смятат за столици на "Ислямска държава" и тези райони също трябва да бъдат разчистени от терористи.

"Ние имаме един враг и трябва да действаме заедно против него. След операцията в Джараблус /първия етап от операция "Ефратски щит"/, се появи увереност, че ИД може да бъде победена лесно. Ще припомня, че срещу 65 страни от коалицията действат 30 хиляди бойци от ИД", каза турският министър.

Турция започна операция "Ефратски щит" на 24 август и помогна на Свободната сирийска армия за 8 часа да установи контрол над завзетия от ИД Джараблус. Досега сирийската опозиция с помощта на турските сили е разчистила от терористи 90-километров участък между Джараблус и Азаз и напредва на юг.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

В Сирия няма турци. Има потурчени сирийци. Както в България. Както и в самата турция 80% от населението не са турци, а потурчени етнически групи, които заради терора са предпочели да си загубят етническата принадлежност само и само да оцелеят. Турския етнос в момента е фикция.

19

Анонимен

преди 7 години

Турците завземат сирийски териотории. Никога няма да се изтеглят от тях. Помнете и знайте, че на турчин никога доверие не трябва да се има. Дори и когато умира ревейки.

18

Анонимен

преди 7 години

NE 90 a 900 kv kilometra sa osvobodeni,90 kilometra e duljinata

fallback