Снимка: архив, Reuters

Над три четвърти от европейците симпатизират на сирийските бежанци, идващи в техните страни, показва допитване до общественото мнение, съобщи Фондация Томсън Ройтерс.

Според допитването на института Ипсос Мори Ирландия е начело на европейските страни, които съчувстват най-много на сирийските бежанци - 87 процента от анкетираните. В дъното на класацията на страните е Словакия.

В анкетата са участвали 12 000 души от 12 европейски страни. Въпреки неотдавнашните атаки, в които бяха замесени мигранти, по-малко от една трета от анкетираните смятат, че бежанците са риск за националната сигурност.

Европейците не са станали безсърдечни, коментира Дейвид Милибанд, председател на Международния спасителен комитет - хуманитарна организация, поръчала допитването.

Същевременно друга анкета показа, че мигрантите, които ще се опитат да влязат нелегално в ЕС, ще се увеличат рязко тази година, въпреки че съюзът инвестира 17 милиарда евро в усилията за намаляване на миграционния поток през последните 18 месеца.

Според допитването на Презокеанския институт за развитие се очаква 60 процента от мигрантите, пристигащи в Европа тази година, да се опитат да влязат в ЕС с фалшиви паспорти, като се укриват в камиони или като просрочат визите си. Миналата година до подобно незаконно проникване са прибегнали 35 процента от бежанците.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase