Снимка: архив, Reuters
fallback

Очакваше се избирането на новия генерален секретар на ООН тази година да бъде безпрецедентна проява на прозрачност. Кандидатите трябва да са публично обявени от правителствата на страните си и да бъдат препитани от членовете на ООН. Дори водиха телевизионен диспут, пише в. "Файненшъл таймс".

С навлизането на избора в решаващия етап обаче процедурата се връща в по-познатите задкулисни пазарлъци, в които доминират съперничествата на европейската политика и напреженията между САЩ и Русия, наподобяващи тези от периода на Студената война, пише изданието.

Следващата седмица в Ню Йорк започва сесията на Общото събрание на ООН, в кулисите на която една от главните обсъждани теми ще е изборът на нов генерален секретар, обаче дипломати казват, че няма изявен фаворит сред деветимата кандидати за поста.

Oще по темата

На теория новият генерален секретар се избира от 193-мата членове на Общото събрание по препоръка на 15-членния Съвет за сигурност. На практика това означава, че петимата постоянни членове на Съвета за сигурност имат право на вето, като Русия и САЩ в крайна сметка вероятно ще са решаващите гласове, пише "Файненшъл таймс".

В досегашните четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност победител е бившият португалски премиер Антонио Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Той има нужния политически опит и години работа в ООН, които го правят идеален кандидат за поста.

Гутериш обаче не пасва на двата неофициални критерия за тазгодишния вот - ООН да се сдобие с първия си лидер жена и че е ред на Източна Европа да поеме поста. Освен това дипломати в ООН допускат, че Русия едва ли ще иска бившият лидер на страна от НАТО да заеме тази длъжност, пише вестникът.

Според дипломати сръбският външен министър Вук Йеремич, който е на трето място в последното гласуване, също може да се окаже силен кандидат. Предвид сложното политическо маневриране неочакван фаворит може да се окаже външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който е втори в последното гласуване.

Вашингтон обаче ще е нащрек за всякакви сигнали, че подкрепата на Москва за Лайчак се дава при условие Словакия да подкрепи облекчаването на санкциите на ЕС срещу Русия, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Юнак

преди 7 години

Светът е по голям от 5 всичко е задкулисно там нищо не е честно.

7

Анонимен

преди 7 години

А защо не обаждате нищо за юнака, кандидат от Македония. Той е преди нашата несравнена кандидатка другарката Бокова

6

Буквоед

преди 7 години

Ако аргументът е, че Русия не иска представител на натовска държава, словакът също трябва да е аутсайдер. Сред изброените няма нито една жена, а пък се твърди, че полът е критерий

fallback