Пак Гън Хе. Снимка: Reuters

Ядрените оръжия и ракетите на Северна Корея представляват непосредствена заплаха, заяви днес президентът на Южна Корея Пак Гън Хе, съобщи Ройтерс.

На среща с лидери на водещи южнокорейски политически партии тя заяви, че комунистическият Север "предприема нови провокации, това може да доведе до заплаха от война на Корейския полуостров и са възможни различни провокации и терористични атаки".

Още по темата

В петък Северна Корея извърши своя пети поред и най-мощен досега ядрен опит. По-рано днес южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че КНДР е подготвила нов ядрен опит в неизползван досега тунел на ядрения полигон в планината, припомни Ройтерс.

ТАСС пък цитира днешна публикация в севернокорейския партиен официоз "Нодон синмун", в която се твърди, че КНДР е в състояние да нанесе ядрен удар не само по американските бази в Азиатско-тихоокеанския регион, а по континенталната част на САЩ.

Вестникът отбелязва успехите на специалистите от Института за ядрени изследвания, които на 9 септември са извършили изпитание на нова бойна глава.

"САЩ трябва да осъзнаят, че КНДР е станала ядрена и военна държава, а нейната армия и народ са изпълнени с решимост да си разчистят сметките с американските империалисти", се казва в статията.

"Нодон синмун" изразява увереност, че "враждебната политика на САЩ към КНДР" е обречена на провал, защото "армията и народът са сплотени около своя лидер и са убедени, че ще удържат справедлива победа", съобщи ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase