Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ако споразумението за Сирия бъде осъществено, това може да стане повратна точка за изтерзаната от война страна и намекна, че то може в крайна сметка да доведе до отстраняването на президента Башар Асад от власт, отбелязва британският в. "Гардиън" след новината за постигнатите между Москва и Вашингтон договорености.

Задачата на пробното споразумение е да даде възможност за съвместна американско-руска въздушна кампания срещу "Ислямска държава" и други екстремистки групировки и до доведе до нови преговори за политическото бъдеще на Сирия, посочва вестникът. "Гардиън" цитира руския външен министър Сергей Лавров, според когото голяма част от сделката ще остане секретна, за да се предотвратят опитите за саботирането й.

На пресконференция след маратонските преговори между руски и американски дипломати в Женева Лавров подчерта, че това не е краят на пътуването, а само началото на нови руско-американски отношения и изрази надежда, че всички, които искрено държат на мира в Сирия, ще подкрепят споразумението, пише в. "Индипендънт".

Още по темата

Една от основните трудности пред новия план е, че групировката "Джебхат ан Нусра" наскоро смени името си на "Джебхат Фатах аш Шам" и обяви, че прекъсва връзките си с Ал Кайда, което й даде възможност да работи в по-тясно сътрудничество в някои части на страната с останалата опозиция срещу Асад, включително с групировки, подкрепяни от САЩ, посочва "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня, че силите на "Джебхат ан Нусра" изиграха важна роля за най-новите успехи на бунтовниците срещу режима в Алепо и района. Всекидневникът изтъква, че отношенията на САЩ с борещите се срещу Асад бунтовници ще зависят от разграничаването на опозиционните групировки от "Джебхат ан Нусра".

Перспективата за по-близко сътрудничество с руските военни срещна съпротива сред някои представители на Пентагона и беше критикувана от някои републиканци, но тактиката в предизборната борба беше усложнена от някои благоприятни за Русия коментари на републиканския кандидат-президент Доналд Тръмп, допълва изданието.

В. "Ню Йорк таймс" припомня, че снощното споразумение е постигнато след 10 месеца на неуспешни опити за прекратяване на боевете и продължителни усилия за намиране на политическо решение на все по-усложняващия се конфликт, избухнал преди повече от пет години. Войната отне живота на близо половин милион души, породи най-тежката бежанска криза след Втората световна война и превърна Сирия в главен инкубатор на бойци за "Ислямска държава" и групировката Фронта "Нусра", допълва всекидневникът.

"Дипломатически пробив" нарича "Комерсант" споразумението за Сирия, постигнато тази нощ от руския външен министър Сергей Лавров и колегата му от САЩ Джон Кери.

Министрите заявиха пред журналисти, че са съгласували пакет от документи, който може да стане "отправна точка за подновяване на стъпките за мирно уреждане в Сирия", посочва вестникът. Той отбелязва "рекордната продължителност" на над 14-часовите преговори.

До самия ден на преговорите американците не бяха представили на руските си колеги свой списък, който да разграничава сирийската умерена опозиция от терористичните групировки. Интересно е, че американската страна до последно отказваше дори да потвърди предстоящата среща, забелязва изданието.

Военните от Русия и от САЩ предстои да затвърдят договореното от дипломатите. В най-скоро време руското министерство на отбраната и Пентагонът ще проведат консултации по перспективите за военно сътрудничество в близкоизточната страна. Те ще обсъдят въпроси около разграничаването между "умерената опозиция" и джихадистите, както и критичната ситуация в Алепо, пише "Комерсант". Негов източник от руските държавни структури твърди, че военните от Русия и от САЩ могат да се споразумеят за координация, но пречка за това е твърдата позиция на Пентагона.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след преговорите, че двамата с руския му колега Лавров са се разбрали армията на Сирия да спре действията си, тъй като заради тях страда мирното сирийско население, посочва "Комсомолская правда".

"Тази стъпка е ключова в споразумението. И въздушните атаки на режима на (сирийския президент Башар) Асад трябва да бъдат спрени, за да се спре разпространението на насилието", цитира изданието думи на Кери.

Русия и САЩ приканват страните в сирийския конфликт да обявят примирие и след 7 дни такъв режим Москва и Вашингтон ще започнат създаването на специален център, който да разграничава терористите от умерената опозиция. В този оперативен център ще работят хора от специалните служби на Русия и на САЩ, те ще решават практически задачи, уточнява "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Освен това страните се споразумяха по процедурите и механизмите за доставка на хуманитарни помощи и за координация с ООН по тези въпроси. Лавров изтъкна със задоволство, че Джон Кери е изразил твърдото намерение на САЩ да се борят срещу групировката Фронт "Ан Нусра". Руският министър подчерта, че това съвсем не е отстъпка, която се прави на Русия, добавя вестникът. Също като ИД "Ан Нусра" е забранена в Русия, напомня печатът.

Междувременно делът на хората в Русия, които все още смятат Москва и Вашингтон за съюзници в борбата с международния тероризъм, е намалял през последните 10 години от 39 на 22 процента, сочи проучване на центъра "Левада", чиито данни цитира "Комерсант". При все това отрицателните нагласи към САЩ сред руското население не са станали по-силни, показва анкетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase