Дилма Русеф. Снимка: архив, Reuters

Дилма Русеф - първата жена президент на Бразилия - беше отстранена от длъжност от опетнения от корупция Сенат след изтощителен процес за импийчмънт, който слага край на 13-годишното управление на нейната Партия на трудещите се, пише британският в. "Гардиън".

Русеф, която за първи път встъпи в длъжност през 2011 г., не е губила избори, но подкрепата й сред обществеността и в Конгреса намаля в резултат на сериозния икономически упадък, парализата на правителството и големия корупционен скандал, засегнал почти всички основни партии.

Отстраняването й представлява драматично поражение за жена, която някога беше един от най-популярните политици в света. Според някои нейният импийчмънт по средата на втория й мандат също така подсилва впечатлението, че политическата класа в Бразилия продължава да изпитва неудобство от демокрацията, макар да са минали повече от 30 години от края на военната диктатура. Само двама от последните осем пряко избрани президенти изкараха докрай своите мандати - двама бяха отстранени от длъжност, един беше свален с военен преврат, един се самоуби, един умря, преди да встъпи в длъжност, а друг подаде оставка, изтъква изданието.

Още по темата

Отстраняването на бившата марксистка партизанка заради манипулиране на бюджета поставя нейния заместник Мишел Темер в центъра на вниманието в момент, когато Бразилия страда от очертаваща се като най-тежката рецесия в страната от над сто години, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Гласуването в Сената за импийчмънт на Русеф беше кулминацията на борба за власт, разтърсваща Бразилия от месеци, посочва американският в. "Ню Йорк таймс".

Сенатът гласува за импийчмънт на Русеф по обвинения за нарушаване на финансовото законодателство. Но окончателното й отстраняване, след като тя беше временно отстранена от длъжност през май, за да започне процес срещу нея, представлява нещо повече от решение за признаване на вина по някакво обвинение. То е присъда за нейното лидерство и за влошаващите се перспективи на най-голямата страна в Латинска Америка, коментира изданието.

Импийчмънтът слага край на управлението на една от най-силните партии в Западното полукълбо. Тринайсетте години, в които Партията на трудещите се беше на власт, бяха период, в който бразилската икономика процъфтя, милиони хора бяха издигнати до средната класа, а ролята на страната в глобален план се засили. Но големите корупционни скандали, най-тежката икономическа криза от десетилетия и незаинтересоваността на правителството към общественото недоволство поставиха Русеф в неизгодно положение, при което тя нямаше достатъчна подкрепа, за да неутрализира усилията на политическите си съперници за завземане на властта.

Според многото й критици нейното отстраняване е подобаващ край за един арогантен лидер начело на политическо движение, отклонило се от своя път. Русеф и нейните поддръжници обаче определят импийчмънта като преврат, който подкопава младата бразилска демокрация.

Освен това отстраняването й може да не възстанови доверието към бразилските лидери, нито да намали широко разпространената корупция в политиката в страната. Напротив, много бразилци смятат, че властта просто преминава от една засегната от скандали партия към друга, отбелязва "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase