Снимка: Ройтерс
fallback

Общ преглед

Турция започна операции срещу "Ислямска държава" и силите на кюрдстката партия "Демократичен съюз" в Северна Сирия. Това обяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган.
Oще по темата


Турски специални сили и изтребители, подкрепяни от самолети на международната коалиция срещу ИД, предприеха операция в Северна Сирия днес за прочистването на граничещия с Турция район от бойците на "Ислямска държава".

"В 4 ч. тази сутрин започнаха операциите в Северна Сирия срещу терористични групировки, които постоянно заплашват нашата страна, като ДАЕШ и ПДС, каза президентът в Анкара, визирайки "Ислямска държава" и силите на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС), които са подкрепяни от САЩ.

Малко по-рано стана ясно, че танковете, обстрелвали позиции на терористичната организация, вече са и навлезли в Сирия.

Репортер на агенция Ройтерс е видял 6 турски танка в Сирия.

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовнически сили също са влезли в Сирия от Турция в рамките на операцията по прочистване на Джараблус от бойците на "ИД", съобщи за Ройтерс командир на сирийските бунтовници.

Турската държавна телевизия ТРТ и държавната Анадолска агенция също разпространиха информацията за навлизане на турски танкове в Сирия, позовавайки се на свои източници. Анадолската агенция не уточнява броя на танковете, които са се насочили към Джараблус с цел освобождаване на сирийския граничен град от джихадистите.

Рано тази сутрин турската армия и сили на международната коалиция, водена от САЩ, започнаха операция за почистването на сирийски граничен град от бойци на "Ислямска държава".

Бойни самолети на Турция и летателни апарати на международната коалиция са извършили четири удара по цели на "Ислямска държава" като част от съвместна операция по прочистването на сирийския граничен град Джараблус от бойци на групировката.

"Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция срещу ИД", каза един от източниците от турската армия, цитиран от БТА.

По-късно "Ислямска държава" отговори на огъня с миномет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 7 години

Турция пет пари не дава за ИД, и обратно.Турците започнаха тазии кампания срещу кюрдите, а ИД са само да замажат очите на простолюдието.

105

Анонимен

преди 7 години

Евала Ердоган евала мачкай ги до един

104

Ванголог

преди 7 години

До АнонименКаквото е казала Ванга, го е казала преди да умре. От нейната смърт досега "Ванга" е активно мероприятие на ДС.

fallback