Снимка: Reuters
fallback

Сирийското министерство на външните работи осъди турската военна операция срещу организацията "Ислямска държава", контролираща сирийския град Джараблус, който е близо до границата на Сирия с Турция, предаде Ройтерс.

Операцията е подпомагана по въздух от оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ислямистите. Според сирийското външно министерство тя нарушава суверенитета на сирийската територия.

Oще по темата

В изявление на ведомството се казва, че всяка операция срещу терористите в пределите на Сирия трябва да бъде водена координирано с Дамаск.

Сирийското външно министерство обвини Анкара, че е започнала операцията, за да замени "Ислямска държава" с "други терористични групи".

Сирийски кюрди осъдиха нахлуването на Турция в контролирания от "Ислямска държава" град Джараблус, окачествявайки го като "обявяване на война", предаде ДПА.

"Турската намеса в Джараблус е нарушение на суверенитета на Сирия... и обявяване на война на (кюрдската) автономна администрация и федерална система", заяви Алдар Халил, член на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС).

През март ПДС и няколко групи техни съюзници обявиха федерална система на администрация в Северна Сирия, припомня ДПА.

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция е започнала операция срещу "Ислямска държава" и сирийската кюрдска партия "Демократичен съюз".

Турски специални сили и изтребители, подкрепяни от самолети на международната коалиция срещу ИД, предприеха операция в Северна Сирия днес за прочистването на граничещия с Турция район от бойците на "Ислямска държава". Последва и отговор на "Ислямска държава" - минометен огън.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

до 76 от славянин

преди 7 години

Не искам да съм на мястото на твоята турция - след последните и изпълнения тя вече на практика е във война със всичките си съседи освен с кюрдите! Скоро цялата турция ще бъде един нов Бейрут!

61

ttttt

преди 7 години

Turciq prevze grad Djerablus i oshte nqkolko sela za 10 chasa napraviha tova koeto nemojaha da napravqt nqkoi durjavi za 5 godini

60

Анонимен

преди 7 години

ТУРЦИЯ Е ПРЕВЗЕЛА ГР. ДЖЕРАБЛУС В СИРИЯ

fallback