Снимка: Reuters, архив
fallback

Девет от десет белгийски учители плащат от джоба си помощните материали на своите ученици, съобщи един от учителските синдикати днес. Пособията включват флумастри, книги и декорация за класните стаи. Практиката била особено разпространена сред учителите в предучилищите и началните класове. Средният разход, правен от личните им средства, е около 260 евро годишно, като €93 от тях се харчат в началото на учебната година.

Причината е че училищните бюджети скоро не са повишавани и за школата става все по-трудно да осигуряват помощни педагогически материали. Част от доставяните за сметка на държавата помагала за компютърно обучение пък вече не отговарят на нуждите.

Ето защо учителите трябва да инвестират собствени средства, за да осигуряват качествено обучение на питомците си. Началното и средното образование в Белгия са безплатни.
 
В интервю за обществената телевизия министърът на образованието на Фландрия Хилде Кревитц коментира, че инициативата на учителите, особено в началните училища, да харчат собствени пари, е похвална, но е абсолютно недопустимо те да купуват основни помагала като перфоратори например.

Според нея училищата получават достатъчно пари за ученик, които им позволяват да си осигурят консумативи.
През уикенда американец от Тексас се превърна в национален герой, след като плати сметката на учителка, пазаруваща учебни помагала за учениците си.

Мъжът забелязал на опашката в "Уолмарт" в Сан Антонио пред него жена с препълнена с тетрадки, моливи и маркери количка. Той полюбопитствал за кого пазарува, тъй като около нея нямало деца. Оказало се, че това е учителката Сабрина Друд, която купувала материали за своите седмокласници.

Преподавателката, която работела в училище в беден квартал, решила да осигури пособия за децата, за да не се страдат тези от тях, които не можели да си позволят препоръчаното от школото.

Като разбрал, Лестър Браун бръкнал в портфейла си и извадил от него банкнота от $100, с която платил сметката на учителката. Парите държал за добри дела и Бог му дал случай да ги използва, обясни Той пред телевизия CBS.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

Подигравате ли се с тази статия?Как ще помагаме на белгийските учители, като у нас положението е направо бедстващо в училищата?В нашата класна стая дори листи второ употреба носят родителите. Масово отново те обзавеждат и дават пари за ремонти и пазачи в училище, купуват помагала, инвентар.

10

Анонимен

преди 7 години

Това е само началото. В западна Европа тепърва ще чуят и за проблеми със здравеопазване, пенсии и какво ли не. За това, че допуснаха това преселение, прошка няма

9

Момо

преди 7 години

Живея в Белгия от доста време вече ... Всички си купуват необходимите пособия за детето и общи пособия необходими за целия клас, за които се събират пари от всички родители, които могат. Когато дойде време за ремонт на сградата, в която учат децата ни, канят всички които могат да помогнат с труд, разбирайте боядисване или каквото е необходимо и всички се отзовават. Без да мрънкат, а напротив - с огромно желание. Това е нещо социално - всички се срещаме, запознаваме и така е по лесно и хубаво ...

fallback