снимка: Ройтерс

При експлозия в квартал Шахинбей в южнотурския град Газиантеп късно в събота срещу неделя редица участници в сватбена церемония са били убити.

Осем души загинаха, а 60 бяха ранени, разказват очевидци, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на едноименната провинция Али Йерликая заяви, че става дума за терористичен акт, предава държавната Анадолска агенция, цитирана от Investor.bg.

На мястото на инцидента в шестия по големина на населението турски град (над 1,3 млн. жители) има десетки линейки и пожарни коли. Причините за инцидента се изясняват.

"Има хора, които са изгубили живота си, и според първоначалната информация инцидентът е бил предизвикан от избухването на бомба.", заяви депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието", цитиран от AFP.

Експлозията в Газиантеп изглежда е дело на атентатор самоубиец, каза турският вицепремиер Мехмет Шимшек пред турската телевизия НТВ.

"Целта на тероризма е да изплаши хората, но ние няма да позволим това", заяви Шимшек, цитиран от AFP, който също така представлява град Газиантеп в турския парламент.

"Варварско е да се извършва нападение срещу сватба", допълни той.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието написа в Туитър, че зад атаката вероятно стоят екстремисти от групировката "Ислямска държава".

В четвъртък при серия от атаки над турските сили за сигурност бяха убити 14 души, а над 300 бяха ранени. Отговорност за една от тези атаки пое забранената Кюрдска работническа партия.

*Информацията е актуализирана към 01.04 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase