Снимка: архив, Reuters
fallback

САЩ са започнали да изтеглят ядрените си оръжия от Турция в базата "Девеселу" в Румъния, съобщи белгийското издание EurActiv, позовавайки се на собствени източници.

Изданието посочва, че това се случва на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара.

Операцията е сложна както в техническо, така и в политическо отношение. "Не е лесно да се транспортират 20 ядрени бомби", цитира EurActiv свой източник.

По-рано медии съобщиха, че в турската база "Инджирлик", намираща се на стотина километра от границата със Сирия, от времето на Студената война са разположени около 50 единици американско тактическо ядрено оръжие.

След провала на опита за преврат в Турция властите арестуваха командващия базата за причастност към опита за пуч и временно забраниха полетите на американските ВВС от "Инджирлик".

Според източник на EurActiv след опита за военен преврат отношенията между САЩ и Турция са се влошили толкова, че Вашингтон повече няма доверие на Анкара за съхраняването на ядреното оръжие.

Румънската база "Девеселу" е новото място на разполагане на американския противоракетен щит, който предизвика недоволството на Русия, отбелязва EurActiv.

Базата "Девеселу" се намира в Южна Румъния, на по-малко от 100 км от България. Там през май заработи наземната стационарна част от американския комплекс за противоракетна отбрана.

Това предизвика критика от страна на Москва, която се усъмни в отбранителния характер на обекта. Президентът Владимир Путин заяви, че в установките от ПРО могат да бъдат разположени ударни комплекси, пише РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 7 години

Там където има Атомни Бомби мирът е гарантиран.Атомните Бомби до сега са спасили поне Милярд човешки същества от неусъществени войни "Няма по голяма заявка за мир при вида на разрушенията и човешкото страдание от Хирошима"У.Чърчил 1945г

94

Ангел

преди 7 години

Охоооо .От кога я чакам тази новина .Американците се усеиха навреме да си махнат бомбите от бъдещия си противник.Предвид бъдещото изгонане на Турция от НАТО както и планираното нейно унищожение и разграбване от страна на САЩ ,ЕС и Русия имаше огромна вероятност тези Ядрени бомби да бъдат иззети от Ердоган и използвани по негово усмотрение .

93

Анонимен

преди 7 години

Не ако, а когато това стане, няма да ти кажа какво ще е насочено към тоя район. Гарантирано ще е хиперзвуково и с мощност поне 5 килотона. Ще се намира на под 500 мили от базата. И това ще е само началото. В момента, в който излети нещо от тая база, вероятнмостта да я превърнат в дупчица с радиус 500 метра и дълбочина 200 клони към 100%.

fallback