Снимка: архив Reuters
fallback

Искате да се преместите? Търсите нов град, в който да живеете? Насочете се към Австралия или Канада.

По данни на Economist Intelligence Unit, 6 от 10-те най-добри градове за живеене в света се намират в Австралия и Канада.

Начело на класацията е Мелбърн, последван от Виена. Челната тройка се завършва от канадския град Ванкувър.

Класацията на градовете е направена по критерии като сигурност, здравеопазване, култура и образование, околна среда, отбелязва CNBC.

Единствено не са взети предвид... разходите за живот.

В челната десетка влизат още Торонто и Калгари от Канада. След тях са австралийските градове Аделаида и Пърт, както и новозеландският Оклънд.

Последните две места в челната десятка са за финландската столица Хелзинки и германският Хамбург.

Сидни е изпаднал от първата десетка заради предполагаемата заплаха от тероризъм и вече е на 11-о място.

Според изследването американските градове минават надолу в класацията през последните месеци, като отчасти това се дължи на протестите, свързани с трагичните инциденти с чернокожи.

В доклада се отбелязва още, че световните бизнес центрове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио може да се смятат за престижни финансови и бизнес средища с богати възможности за отдих, но тези градове също така са засегнати от по-високи равнища на престъпност, задръствания и проблеми с градския транспорт.

В дъното на калсацията са градове като Дамаск, разкъсан от войната в Сирия, Триполи в Либия и нигерийският Лагос.

Заради последиците от гражданските войни в Близкия Изток, заплахите от световния тероризъм, гражданските протести и териториалните спорове в азиатски води, много градове отчитат спад на точките си в класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Спас

преди 7 години

Защо не казвате, че Киев е с 2 места пред Дамаск!!:) На там водят всички демократични промени по света!!!!!:)

18

Класации?

преди 7 години

Ще ти кажа и друго - когато си дойдох обратно в България, през първите 2-3 седмици където и да изляза, за колкото и време да е, буквално ми се повръщаше от въздуха (говорим за София). Не преувеличавам - за първи път в живота ми дробовете ми осъзнаваха в каква *** живеят, и ми се надигаше горчива гадост в гърлото. Е, после свикнах и сега не ми прави впечатление :) По мръсен въздух и смъртност от него сме много напред, световна сила! Така че аз никога не бих имал дете в България!!!

17

Класации?

преди 7 години

Преценката къде ти е най-добре да живееш е доста сложна, всяко място има плюсове и минуси. Всеки говори колко валяло във Ванкувър - малко хора знаят обаче, че там дъждът е изключително ситен и почти винаги без вятър, като от пулверизатор по откритите заведения. Уникално приятен с други думи :) Всички европейци се смеехме на "местните", които опъват по 4 квадратни метра чадър като почне да вали (разбирай, да роси съвсем приятно и освежаващо по нашите разбирания). Минусът е, че понякога вали с дни

fallback