Снимка: кадър Youtube

Двама приятели проведоха социален експеримент по улиците на Кардиф. Идеята им била да проверят как ще реагират минувачите, ако видят, че човек тормози мюсюлманин, който се моли.

Кенеди Клин се престорил, че напада и обижда 17-годишният Фахим, докато вторият се молел на 4 различни места в центъра на Кардиф.

Оказало се, че минувачите изненадали Кенеди - в три от случаите случайни хора се намесват, за да защитят Фахим, който в същото време е обиждан от приятеля си, който, впрочем, също е мюсюлманин.

И двете момчета, които се познават отдавна, били впечатлени от резултата.

"Не можехме и да си преедставим по-добра реакция от страна на хората и това ме кара да мисля, че гражданите на Кардиф са част от едно цяло", обясява Фахим пред "Daily Mail".

Първото място на експеримента на двамата младежи е пред офис сграда. Фахим започва да се моли, а Кенеди започва да го нарича с обидни епитети. Мъжете, които стоят наблизо, обаче го спират и му казват, че Фахим има пълното право да се моли.

"Мисля, че прекаляваш. Извинявай, но мисля, че трябва да го оставиш на мира. Кой си ти, че да му казваш това? Остави го", казва единият от мъжете на Кенеди.

В друг случай млада жена се притича на помощ на момчето. "Не го прекъсвай, докато се моли. Все едно християнин се моли в църква, това е свободна страна, позволено му е да се моли!", скастря жената Кенеди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase