Снимка: Reuters, архив

Руски съд постави под стража нов заподозрян по делото за диверсиите в Крим, подготвяни от украинските тайни служби - Андрей Захтий. Според Федералната служба за сигурност (ФСС) той е бил шофьор на групата, за чието залавяне ведомството съобщи на 10 август, пише "Комерсант".

Междувременно украинските власти и военните опровергаха твърдения на ФСС, че кримските диверсанти са служители от военното разузнаване на Украйна, посочва вестникът. Тези дни той разказа за арестувания по-рано украинец Евгений Панов, който признал, че след инструктаж от военните разузнавачи в Киев обиколил големите градове в Крим и избрал обекти за взривяване.

Още по темата

"Хората, споменати в съобщенията (от пресслужбата на ФСС, бел. на изданието), не са служители от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна", цитира всекидневникът изявление от сайта на военното ведомство в Киев. Володимир Сердюк, сочен от Панов като организатор на диверсионната операция, също отрекъл обвиненията и заявил, че няма нищо общо с разузнаванията и тайните служби.

Украинските власти и роднините на Евгений Панов твърдят според "Комерсант", че той не е пътувал до Крим, анексиран от Русия през 2014 г., а е бил отвлечен от руските спецслужби в украинската Запорожка област. Говорител на ФСС за Крим обаче уверил вестника, че Панов е задържан на полуострова, както потвърдил в телевизионно предаване и представител на военното разузнаване в Киев.

Украинският депутат Рефат Чубаров, оглавяващ Меджлиса на кримските татари, написа във Фейсбук, че преди три седмици във връзка с делото за подготвяни диверсии в Крим е бил арестуван и тамошният жител Редван Сулейманов. ФСС разпространила видеоклип, в който Сулейманов разказва как по указания на военното разузнаване в Киев събирал информация за руски военни поделения в Крим и търсел подходящи места за поставяне на експлозиви на летището и жп гарата в Симферопол.

Руските тайни служби засега не уточняват колко са общо задържаните по делото за подготвяни терористични атентати в Крим, добавя "Комерсант".

"Опитът на украински диверсанти да проникнат в Крим нажежи военните противоречия между Москва и Киев", който "тиражира страшни приказки, че Москва се била запасила с атомни бомби и бойни лазери", пише "Независимая газета".

Сякаш в отговор на подготвяното от руската армия стратегическо военно учение "Кавказ-2016" и на дейността, развивана от руския Черноморски флот, въоръжените сили на Украйна и граничната й служба по границата с Крим са подсилени с тежки оръжия. Повишена е бойната готовност на украинските войски не само в зоната на кримския провлак, но и край сепаратистките формирования в Донбас, отбелязва изданието.

Командването на украинските военноморски сили съобщи, че продължава учение на морската пехота и бреговата ракетна артилерия, които се готвят да отразят евентуална агресия откъм морето. Шефът на граничната служба Виктор Назаренко заяви, че Русия е "използвала лазерно оръжие" срещу украински граничари в Донбас.
Говорител на украинското военното разузнаване пък предупреди, че "Русия може да използва ядрени оръжия в Крим", ако Украйна се опита "да освободи полуострова".

Русия "още не е коментирала официално тези изявления и може изобщо да ги остави без отговор, тъй като са явно абсурдни", забелязва "Независимая газета".

Новината за готвени диверсии в Крим донякъде разтревожи и местните жители, и туристите. Паника обаче нямаше, нито отказани почивки и екскурзии, съобщава "Газета".

Според експерти руските туристи се вълнуват повече не от сигурността, а от скъпите нощувки в Крим, качеството на обслужването и от опашките за ферибота, добавя изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase