Снимка: архив Reuters

Проучване на британското обществено мнение, поръчано от в. "Индипендънт", е установило, че популярността на новия премиер Тереза Мей рязко се е увеличила и тя вече е най-популярният политик на Великобритания, измествайки досегашния фаворит Борис Джонсън.

Онлайн анкетата на ComRes, публикувана днес на сайта на вестника, показва, че 42 на сто от британците имат положително мнение за премиера Мей, срещу 24%, които не я одобряват, посочва Investor.bg

Одобрението за нея се е повишило с 13 пункта - от 29% през ноември, когато беше вътрешен министър. В същото време позитивният рейтинг на Джонсън, който неизменно стоеше начело по популярност в проучването Favourability Index от началото му преди две години, е спаднал с четири пункта.

Вече едва 36% от британците имат положително мнение за него, докато негативният му рейтинг се е повишил със седем пункта - 37 процента от британците вече не са благосклонни към бившия кмет на Лондон и сегашен външен министър.

Мей, която е премиер от месец, се възприема положително дори от 20% от привържениците на опозиционната Лейбъристка партия. При това популярността й се дължи преди всичко на личните й качества - повече анкетирани (45 на сто) отхвърлят сравнението с Маргарет Тачър, отколкото отговарят, че "има реални прилики" между двете (35%).

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е също толкова непопулярен сред обществото като цяло, колкото и бившият лидер на ЮКИП Найджъл Фарадж. 50% имат отрицателно мнение за Корбин срещу 22% одобряващи. 51% не харесват Фараж срещу 24% с положително мнение.

Проучването не е установило разкайване за референдума за ЕС - мнозинството (52%) от анкеткираните британци са заявили, че обществото трябва да бъде питано за важни решения за бъдещето на кралството, а само 35 процента смятат, че работа на политиците е да вземат решенията. Няма особена подкрепа и за премахването на Камарата на лордовете, поискано от Корбин миналата седмица - само 32 процента подкрепят идеята.

Относно американските президентски избори проучването е установило, че Доналд Тръмп е дори по-непопулярен сред британците, отколкото руският президент Владимир Путин, който по-рано беше най-непопулярният лидер според индекса.

Тръмп има негативен рейтинг от 76% спрямо 55% за Путин миналата година. Хилари Клинтън е възприемана неблагоприятно от 28 на сто от британците и положително от 36 на сто - позитивен рейтинг от плюс 6.

Обяснимо 70 на сто от анкетираните предпочитат тя да е следващият президент срещу 12% за Тръмп.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase