Снимка: Черно море

Туристите от България могат да не се притестяват, Турция е абсолютно спокойна страна, в която се спазват законите. Това заяви на пресконференция във Варна Ниязи Еврен Акйол – генерален консул на Република Турция в Бургас, предаде информационна агенция "Черно море".

Според него извънредното положение след опита за преврат на 15 юли по никакъв начин няма да повлияе на комфорта на почиващите.

Генералният консул на южната ни съседка определи случилото се като "терористичен акт" поради факта, че участниците в пуча са употребили оръжие срещу собствения си народ. Той посочи като водач на организиралите преврата Фетхуллах Гюлен, подготвял събитията с обучение на бедни деца в над 170 страни, които впоследствие като марионетки да изпълняват прищевките му.

По думите му всичко е дело на малка група от въоръжените сили на Турция, от група, която под предтекст че осъществяват международна културна дейност в продължение на 40 г., е успяла да се внедри във всички държавни структури.

"От самото му начало президентът, премиерът, парламентът също се противопоставиха на метежниците и не отстъпиха пред нито едно тяхно предупреждение", добави Ниязи Еврен Акйол.

Всички опозиционни партии в Турция също бяха против този опит за преврат, с декларация се противопоставиха и осъдиха този опит, отбеляза той.

Дипломатът смята още, че Турция е наясно с отговорностите си по отношение на демокрацията, на правата на човека, а въведеното извънредно положение е "насочено срещу симпатизантите на тази организация, чийто брой наброява десетки и стотици хиляди души".

Статистиките от чистката след опита за преврат са тревожни. Затворени са 18 телевизионни канала, 45 вестника, 15 списания, 29 издателства, 3 информационни агенции. Отстранени са 60 000 държавни служители, а арестуваните надхвърлят 20 000. От тях 13 000 са задържани под стража – 5000 военни, 1700 магистрати, 1000 полицаи. Закрити са 15 частни университета, 35 болници и здравни организация, 934 частни училища с различни нива на преподаване, 109 частни пансиона, 104 фондации, 1125 сдружения и структури, 19 синдиката!

Съзаклятниците са контролирали различни по големин райони. В структурите е имало от градски до национални координатори, които са знаели само псевдонимите на хората в свързващите звена. Според Ниязи Еврен Акйол организацията е била толкова стройна, че много мултимилиардни компании са давали пари за нея, а членовете й оставяли до 20% от заплатите си.

И на всичко това се противопостави турският народ и победи, синтезира ситуацията генералният консул.

Още новини четете в сайта на "Черно море"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase