Снимка: Twitter

Колажи на Ангела Меркел със свастики или сравнения с Адолф Хитлер не са особена новост. Например през 2012 година гръцки вестник публикува снимка на германския канцлер и точно под нея позиционира снимка на Адолф Хитлер.

Сега провокацията идва от турския вестник "Акшам", който излезе с корица, на която се вижда Ангела Меркел, чието лице е "украсено" с хитлерови мустачки.

Германският канцлер освен това прави и типичният за нацистите поздрав с изпъната напред ръка. Над нея пък блести надпис: "Heil Merkel", по примера на: "Heil Hitler".

Федералният конституционен съд забрани излъчването на обръщение на президента Реджеп Ердоган пред множество, събрало се в Кьолн през уикенда.

Между 30 и 40 000 души се бяха събрали в германския град за да изразят подкрепата си към Ердоган, припомня германският "Spiegel".

"Акшам" се нареди сред всички останали вестници в Турция, които не са склонни да публикуват материали, неизгодни за управляващата партия на президента Реджеп Ердоган. Сред тях е и "Yeni Akit", който излезе със заглавие "Германия не е приятел, а е враг!".

Ежедневникът "Takvim" също свири по нацистката струна: "Германия не е избягала от нацисткото си минало - подкрепя гюленистите, които са против Турция", пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase