Снимка: архив, Reuters

Половин милион чуждестранни туристи, десетки държавни глави и вниманието на световните медии. Ако нещо би могло да причини главоболие на антитерористичните сили, това са олимпиадите, пишат Маурисио Саварези и Джошуа Гудман от Асошиейтед прес.

След смъртоносните атаки на групировката "Ислямска държава" в Париж и на други места по света Бразилия, която почти не притежава опит в борбата с тероризма, увеличава мерките за сигурност за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 5 август. Плановете й включват удвояване на броя на силите за сигурност по улиците, изграждане на повече пунктове за проверка и по-тясно сътрудничество с чужди разузнавателни служби от това, което бразилците имаха за Световната купа през 2014 г.

Ще бъде ли обаче това достатъчно?

Ричард Форд, пенсиониран експерт по антитероризъм на ФБР, който живее в Бразилия, изрази опасение, че докато властите разполагат със силен план да пазят спортистите и обектите, те не приемат достатъчно сериозно заплахата от нападатели тип вълк единак или самоубийствени атентати.

Още по темата

Той цитира коментари на министъра на правосъдието Алишандри де Мораис, който изненада много хора миналата седмица с изявлението си, че шансовете за терористично нападение по време на игрите са "близки до нула" и че уличната престъпност буди повече притеснения.

Ден по-късно федералната полиция, ръководена от Мораис, арестува 10 бразилци по обвинение в принадлежност към аматьорска терористична клетка, заявила вярност към "Ислямска държава" в интернет обръщение.

"Много е наивно да се мисли, че рискът от тероризъм е минимален", заяви Форд, който е работил по обезпечаването на сигурността на няколко олимпиади. "През последната година рискът от терористични атаки се е повишил значително навсякъде", допълни той.

Терористични нападения на Олимпийски игри са ставали рядко, но са били ужасяващи. Най-прочутото е избиването на единадесет израелски спортисти и един полицай в Мюнхен през 1972 г. Бомба, поставена от противник на абортите, уби един и рани 111 души на олимпиадата в Атланта през 1996 г.

"Бразилия има много проблеми, които други страни нямат. Това е "перфектната буря" за всеки, който иска да осъществи атака", посочи Форд.

Първите в историята Олимпийски игри в Южна Америка са помрачени от редица проблеми - от епидемията от Зика и сериозното замърсяване на водата до бавни продажби на билети и въпроси за готовността на инфраструктурата, изградена за събитието.

Към проблемите по сигурността се добавят най-дълбоката рецесия от десетилетия, която принуди страдащото от недостиг на средства щатско правителство в Рио да намали рязко разходите и да забави плащанията, както и смущаваща политическа криза, довела до отстраняването на президента Дилма Русеф, докато срещу нея тече процедура по импийчмънт. За да компенсира дефицита, федералното правителство трябваше да използва близо 1 милиард долара от фонда за спешно финансиране, голяма част от които ще бъдат похарчени за сигурността. Ще бъдат разположени допълнителни полицейски сили от други щати.

Много от пробивите в сигурността в Бразилия са стари и трудни за решаване. Дългите и неподсигурени граници, които споделя с десет държави, са основен коридор за контрабанда на оръжия и наркотици. Не е трудно за престъпните банди, които владеят бедните квартали на Рио, да се снабдят с оръжие или експлозиви. Миналата година крадци дори успяха да отмъкнат камион, превозващ 1 тон динамит.

По-трудно за обяснение е обаче късното наемане на хора, които да следят за сигурността. Разследване на "Уолстрийт джърнъл" от този месец разкри, че правителството на Бразилия е забавило до 1 юли отдаването на договора за наемане и разполагане на хиляди охранители в олимпийските обекти. Това повдигна въпроса дали процедурите са били взискателни за хората, които ще бъдат натоварени да работят със скенерите и с физическите проверки. Договорът за сигурността на зимните Олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. е бил отдаден 10 месеца предварително.

Бразилия със сигурност не е новак в организирането на големи събития. Всяка година тя посреща милиони чуждестранни туристи по време на продължаващия седмица карнавал, а провеждането на Световната купа през 2014 г. премина без големи инциденти.

Страната обаче почти няма опит в борбата с тероризма. Тя дълго време се гордееше, че не си създава врагове с външната си политика, която отхвърля военни интервенции.

Не е изненадващо, че много бразилци се изнервят вследствие на ставащото все по-явно военно присъствие по летищата и на други обекти. Имаше и няколко сигнала за поставени бомби. Луксозният крайбрежен квартал Леблон бе затворен в продължение на няколко часа миналата седмица след намирането на подозрителна чанта. Оказа се, че в нея има само дрехи.

"Никога не съм се чувствала застрашена от тероризъм преди, единствените ми притеснения са били свързани с уличната престъпност. Нямам представа как да избегна терористи, ако се появят", заяви Фернанда Роша, фармацевт от Рио.

Въпреки безгрижното отношение на бразилците, което е по-подходящо за уличен карнавал, отколкото за справяне със заплахи за сигурността на града, Форд е установил значителни подобрения в сравнение със Световната купа през 2014 г. Зачестили са съвместните тренировки с американски и други чужди военни за справяне с химически, биологични и ядрени атаки. Сформиран е съвместен разузнавателен център за игрите, позволяващ разузнавателните служби от цял свят да обменят информация и да разследват възникващи заплахи.

Точно поради факта, че Рио е известен с престъпността си, елитните полицейски части са много по-добре обучени от своите колеги от големите градове на САЩ.

"Те са свикнали да носят по-големи и по-мощни оръжия от нас", каза Боби Чакън, пенсиониран агент на ФБР, който живее в Рио и в продължение на година е работил за сигурността на олимпиадата в Атина през 2004 г.

Очаква се в града да бъдат разположени около 85 000 военни и полицаи, два пъти повече от обезпечаващите сигурността на лондонските улици през 2012 г. Въпреки че по-голямата част от тях ще бъде концентрирана около спортните обекти, туристическите забележителности също ще бъдат охранявани сериозно.

"Полицията е на място и обучена да спре мащабни координирани атаки. Съществуват обаче множество възможности за причиняване на вреди и нищо не следва да се приема за даденост", заяви Чакън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase