Снимка: Reuters

Сириецът, който се самовзриви в германския град Ансбах, е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г., съобщи МВР.

В този период не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви. През последните две години няма данни да е влизал и пребивавал в страната, съобщи главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

Още по темата

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова поясни, че мъжът е регистриран през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС.

Пребивавал е в столицата.

През септември 2014 г. е получено запитване от компетентните власти на Германия във връзка с подадена и при тях от същия човек молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната.

Българските власти са информирали партньорските служби, че мъжът вече има предоставен статут и съответно не спада към категориите лица, които подлежат на връщане по Дъблинския регламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase