Снимка: БТА

Един човек загина, а 12 бяха ранени в южния германски град Ансбах при експлозия, която е била предизвикана умишлено, предаде Ройтерс.

Взривът е дело на 27-годишен кандидат за убежище от Сирия, чиято молба е била отхвърлена преди една година, заяви баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от ДПА. Сириецът е и загиналият при експлозията.

Говорител на полицията заяви, че загиналият при взрива мъж е бил с раница и вероятно е пренасял взривно устройство, действайки сам.

Дванайсет души са ранени, трима от които са в тежко състояние, допълни говорителят.

Експлозията, станала пред ресторант в Ансбах, наложи евакуацията на над 2000 души от провеждащия се наблизо музикален фестивал "Ансбах оупън".

"Предполагаме, че става дума за умишлена експлозия", каза говорител на вътрешното министерство в провинция Бавария, където се намира Ансбах.

27-годишният сириец се опитал да отиде на вчерашния музикален фестивал в града, на който имало 2500 души, но не е бил допуснат. "Не знаем дали този мъж е планирал просто да се самоубие, или е възнамерявал да убие и други", каза баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от Асошиейтед прес.

Мъжът е правил опити за самоубийство и е бил лекуван в психиатрична клиника.

Въпреки че са му отказали убежище, властите са му позволили да остане в Германия заради ситуацията в родната му страна.

Това е четвърто нападение в Германия само за седмица. Кандидат за убежище от Сирия уби вчера жена с мачете и рани двама души в град Ройтлинген.

Девет души загинаха в петък при стрелба в Мюнхен, открита от 18-годишен германец от ирански произход.

Пет души бяха ранени близо до град Вюрцбург при нападение с брадва във влак, извършено от 17-годишен афганистанец, кандидат за убежище, в името на джихадистката групировка "Ислямска държава", припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase