Снимка: архив, Reuters

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не разполага с информация за това Русия да е предупредила Турция за подготовката на държавен преврат.

"Не разполагам с такава информация и не знам на какви източници се позовава агенция Фарс", заяви Песков пред журналисти, коментирайки появилата се в медиите информация, предаде ТАСС.

По-рано иранската агенция Фарс съобщи, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е получил от Русия предупреждение за готвен военен преврат няколко часа преди началото му. По данни на агенцията такава информация била предоставена на арабски медии от дипломатически източници от Анкара. Според тях турското разузнаване е било предупредено от своите руски колеги за "неизбежен военен преврат".

Още по темата

Това предупреждение се основавало на данни, с които намиращи се в региона руски военни се сдобили, прехващайки в ефир разговори между заговорниците. Ставало дума за подготовка от турската армия на преврат, насочен срещу властите.

Участниците в заговора обсъждали в радиоефира по-специално планове за изпращане на няколко военни хеликоптера към хотела в Мармарис, в който се е намирал Ердоган, със задачата да задържат или убият турския президент.

По какъв точно начин са били прехванати разговорите между пучистите дипломатическите източници не знаят, но според тях това е било направено в базата Хмеймим в Сирия, която разполага с оборудване, позволяващо да се извърши радиопрехващане, съобщи Фарс.

Прессекретарят на руския президент добави, че въвеждането на извънредно положение в Турция е вътрешна работа на тази страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase