Снимка: Twitter

WikiLeaks обеща да пусне хиляди писма от кореспонденцията на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Обещанието бе спазено.

Още по темата

В 23:00 часа на сайта бяха налични 294 548 писма от над 700 електронни пощи, свързани с основния домейн на партията - akparti.org.tr.

Първите имейли са от 2010 година, а най-новият е от 6 юли тази година, което е само седмица преди неуспешния опит за преврат.

От WikiLeaks посочват, че в повечето имейли се говори за световната обстановка и доста по-малко става въпрос за "деликатните вътрешни проблеми" на Турция.

От организацията обаче допълват, че писмата идват от източник, който не е свързан с преввата и няма връзки с опозиционни политически партии.

Къде сме ние?

България се споменава в над 700 писма. Някои от тях съдържат общодостъпна информация като статистически данни на ЕС, исторически данни за Балканските войни.

Други обаче съдържат информация за потенциални бъдещи газови коридори от Иран и Ирак към Европа.

WikiLeaks отбелязва, че събитията в Турция са довели до по-ранното пускане на документите. По-рано през деня организацията посочи, че сървърите й са подложени на непрестанни атаки от страна на хакери.

Малко по-късно вечерта, когато документите бяха налични, сайтът временно не беше достъпен - или заради хакерста атака, или заради големия интерес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase