Снимка: БТА
fallback

От една година Турция е в състояние на вътрешна война, която вече се утвърди като гражданска. След този пуч тя обхваща територията на цялата страна. Така бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов коментира в предаването "Сутрешен блок" по Bulgaria ON AIR обстановката в Турция след опита за военен преврат.

По думите му при всички случаи печели управляващата партия, създадена от сегашния президент Реджеп Ердоган. Според Димов по-важни обаче са конкретните подробности.

"Едно е сам да си направиш преврат, друго е да си имал информация, че нещо се замисля, да си изчакал да се развие до определена степен и когато не е чак толкова късно - да се намесиш", каза Димов.

Той посочи, че Ердоган е първата фигура в Турция вече близо 14 години.

"Ердоган постоянно печели битките, но ги печели с цената на гигантско разделение в турското общество", подчерта бившият консул.

"Отстранени са над 1/3 от всички областни управители в Турция, околийски управители, има чистка във вътрешно министерство, в жандармерията. Това обективно създава предпоставки за страх", каза той.

Георги Димов каза, че България е силно зависима от южната си съседка в няколко отношения.

"Първо с бежанците. На второ място по линия на самото разрешаване или по-точно забатачване на кюрдския проблем. На следващо място - самата терористична заплаха, параноя. Югоизточната ни съседка е люпилня на камикадзета и на бурки. Това също е заплаха", настоя бившият консул.

Той прогнозира все по-силно разслоение и нарастване на напрежението в Турция.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

dqdo

преди 7 години

Защо оср*хте сайта? "Не поправяй нещо, което не е счупено."

32

anonimen

преди 7 години

52 прозента гласували за ердоган на последните избори това народ ли е без образование кои знае каквифалшификац ии вьрвят с бюлетините как биеха воиниците сьбличаха ги голи родителите на тези воиницикакво дремят а не спасяват децата които изобшо не са разбрали какво става

31

Анонимен

преди 7 години

Не я мислете Турция. След поредица военни преврати пак е години пред нас. Защото имат народ.

fallback