Снимка: Reuters
fallback

Разузнавателната служба на Турция МИТ е получила информация за подготовка на военен преврат в страната няколко часа преди началото му и успяла да съобщи това на ръководителите на генералния щаб на армията, съобщи телевизия NTV.

Oще по темата

По данни на източници от спецслужбите на 15 юли МИТ се е сдобила с информация за планирания преврат в 16 часа. Шефът на разузнаването Хакан Фидан съобщил за това в 16:30 часа на заместник шефа на генщаба на Турция.

В 18 ч. в генщаба се е провело спешно заседание, решенията от които били сведени до всички армейски части в 18:30 ч.

Било е решено по-специално да бъде затворено цялото въздушно пространство на страната, да се контролира придвижването на военната техника и да бъдат забранени полетите на военните самолети.

Тъй като плановете на метежниците са били разкрити, началото на метежа, планирано за 03:00 ч. на 16 юли, е било изтеглено от участниците в опита за преврат за по-рано, пише РИА Новости. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

ИСТИНАТА

преди 7 години

ТОВА БЕШЕ ОФИЦИАЛНОТО НАЧАЛО НА КРАЯ НА ТУРЦИЯ

16

1912г

преди 7 години

Списъка на Ердоган за разчистване на сметки и бил готов много време преди пуча.Дюшаш му дойде.Абсолютната власт е в ръцете му и само от неговите действия зависи кога ще пусне кокала.А ердоганистите кръщават летища,стадиони и улици на негово име.Ататюрк ще се обърне в гроба.

15

Румбо

преди 7 години

Превратът не е организиран от Ердоги,но той отдавна знае за него!И остави проамериканските генерали да полудуват малко.Тия списъци за прочистване да не би да са писани за една нощ????Естествено,някакъв риск имаше,но явно за него си е струвало!

fallback