Снимка: Reuters

Лошо режисиран театър, лоша постановка, лоши изпълнители. Така председателят на партия "Нова алтернатива" и бивш министър на отбраната Николай Цонев определи опита за военен преврат в Турция.

"Ако армията беше решила наистина да извърши преврат, то би го извършила. Смятам, че това е постановка от турския президент, който по този начин ще затвърди своята диктатура. Жалко за загиналите хора", коментира Цонев в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Два дни след преврата близо 7 хиляди души са уволнени, арестувани, идентифицирани като участници в преврата.

"Това значи, че или се е знаело за преврата от преди това, или това е списъкът на всички, които са недоволни от Реджеп Ердоган?", попита експертът по сигурността Николай Радулов.

"Ердоган трябва да го впишат в Гинес. Не може за толкова кратко време някой да потуши един преврат", категоричен бе журналистът Мажд Алгафари.

Радулов пък посочи, че е немислимо турските спецслужби да пропуснат толкова очевидни неща.

"Дори и да е имало някакъв опит за преврат, той е бил известен от самото начало. Ердоган и хората около него са чакали да щракне капанът, за да го използват за своите нужди", настоя той.

"Или този преврат е абсолютно фалшив, или тези, които са били заети в него са свързани с терористичните актове пряко", заяви той.

На въпрос какво предстои оттук насетне за Турция, Николай Цонев каза, че Ердоган ще се опита да затвърди властта си, да я узакони, за да може противниците му да влязат в затвора и да бъдат отстранени.

"При едни избори Ердоган ще ги спечели с много по-голяма сила, ще промени Конституцията и ще направи това, което от много години иска да направи", прогнозира журналистът Мажд Алгафари.

"Да не допускаме напрежението, което е в Турция, да влияе на нашия живот", настоя той.

Николай Цонев заяви, че трябва да засилим вниманието си върху нашата национална сигурност, да предприемем охранителни мерки, с които да възпрем евентуално някаква агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase