fallback

Тепърва предстои на френските служби да съберат цялата информация за атаката в Ница, да видят кой стои зад нея, да се направят съответните изводи. Въпросът е какво правим ние оттук натам - каква организация трябва да се изгради, попита от ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

"На Европейския съюз (ЕС) му предстои да погледне много по-сериозно на въпросите за сигурността и тук трябва да се работи в няколко направления. Освен споделяне на информация, ние трябва да видим как гарантираме сигурността, какви средства даваме за сигурност в рамките на ЕС", допълни той.

По думите му тероризмът в Европа и тероризмът в Близкия изток, Северна Африка имат различни почерци.

"Основите на европейското общество не могат да бъдат променени, затова терористите ще търсят точно такъв ефект - масовост, медийно покритие, паника", изброи Божилов.

"Превенцията е ключовото в борбата с тероризма", категоричен е той. По думите на Божилов много е важно да се приеме Законът за борба с тероризма, да се направи анализ на това кои са уязвимите български групи, които могат да бъдат източник на заплаха и да се гарантира контролът по границите.

По отношение на антитерористичния закон Божилов каза, че той е само една основа.

"Ние трябва да решим въпроса как изразходваме и малкия ресурс за цялата система "Сигурност", каза той и допълни, че трябва да се направи анализ къде би могло да има терористичен атентат. Божилов посочи, че това са местата, където се събират много хора: "Не само туризмът ще бъде засегнат, а и целият бизнес. Държавата ще трябва да инвестира повече в сигурност".

Йордан Божилов подчерта, че трябва да има засилване на сътрудничеството и в рамките на ЕС, и в рамките на НАТО.

"Франция е на първо място по брой на посещенията на туристи, тя е световен лидер. Това е Ница, лазурният бряг. При всички положения ще има отлив на туристи", заяви доц. Георги Рачев от управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции.

"Създава се чувство на терор, което ще тегне над хората", посочи той.

На въпрос дали трябва да се вземат по-спешни мерки за Черноморието ни, доц. Рачев каза, че е абсолютно необходимо, "трябва да се знае какво се случва във всичките ни курорти".

"Въпросът е до каква степен е разумно да се вземат тези мерки, защото не може да се развива туризъм, когато има рестрикция. Ако тя е много силна, тя ще отблъсне самите клиенти", посочи той.

"Ключовото е превенция. Дерадикализация на тези хора, които вече са дали сигнал, че могат да извършват подобни актове", каза още Божилов.

"Важен въпрос за превенцията е борбата с организираната престъпност. Класическият вид тероризъм ще бъде съчетаван в бъдеще и с кибертероризма", предупреди той.

Според доц. Рачев ограничаването на свободата на свободно движение, което е един от трите основни стълба на ЕС, е поставен под съмнение.

"Увеличавайки превенцията, ние неминуемо ще отнемем част от правата на гражданите. Тук трябва да се намери балансът", настоя той.

Очаквайте видео!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Данила

преди 7 години

Дремете още,ще ви избият като пилци ако подхождате като наивници и благородници.Франция ,какво означава да си в свободна държава за терориста,че те не искат това .Всяват страх,ужаст ,кръв и разруха.Такава психика като на терориста е просто ужасна.До кога и колко време ще скърбими и ще плачем за невинните хора,Европа осъзнайте се,това не са хора ,чудовища са

28

азса

преди 7 години

най важното е да отворят дюнерджийници на всеки ъгъл те ще ги пазят , цоцолистическия с бръснаря на 10000 евро заплата нищо нема да направи.Жалко, много жалко за убитите невинни хора.Бог да ги прости!

27

Сериозен

преди 7 години

В ЕС предстои сериозен разговор за сигурността! :-)Разговорът:-Сигурност трябва.-Трябва да, това е сигурно.-Как да я направим тая сигурност?-Ами ще ни трябва сигурност!-Да, идеята за сигурността е чудесна! - Със сигурност!

fallback