Снимка: Reuters, архив

Германския канцлер Ангела Меркел осъди атентата във френския град Ница, при който бяха убити най-малко 84 души, и заяви, че Германия ще остане на страната на Франция в борбата срещу тероризма, предаде Ройтерс.

Всички събрали се на срещата на върха на страните от Азиатско-европейския форум (АСЕМ) не могат да повярват, че в Ница е било извършено подобни масово убийство, заяви Меркел в кулоарите на срещата между лидери от Европа и Азия в монголската столица Улан Батор.

Още по темата

В борбата срещу тероризма Германия е на страната на Франция, редом с много други. "Убедена съм, че въпреки всички трудности, ще спечелим тази борба", увери германската канцлерка.

Новият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че е шокиран и натъжен от нападението в Ница, където въоръжен с огнестрелно оръжие нападател се блъсна в тълпата с тежък камион.

Ватикана следи с огромна загриженост развитието на събитията в Ница и осъди категорично атентатите, заяви говорителят на папата отец Федерико Ломбарди в писмено изявление.

"От името на папа Франциск изразяваме нашата съпричастност и солидарност със страданието на жертвите и на целия френски народ, в ден който трябваше да бъде повод за голям празник", добави той.

"Осъждаме най-категорично всяка проява на убийствена лудост, омраза, тероризма и всички посегателства срещу мира", подчерта отец Ломбарди.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования на близките на загиналите при атаката в Ница, предаде ТАСС.

Алиансът е напълно солидарен с Франция, подчерта Столтенберг. Той отбеляза, че мишена на нападението са били "невинни хора и основните ценности, които НАТО защитава.

"Тероризмът никога няма да победи демокрацията, свободата и нашето отворено общество", изрази увереност Столтенберг.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase