Изтребители, смятани за руски, са ударили бежански лагер на сирийско-йорданската граница, при което са загинали най-малко 12 души, а десетки са били ранени, заявиха бунтовници, цитирани от Ройтерс.

Няколко самолета, летящи на голяма височина, ударили по обед импровизиран лагер, където неколкостотин души, главно жени и деца, са блокирани в ничията земя от сирийската страна на границата, казаха те.

Саид Сейф ал Каламони, говорител на бригада в състава на подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия, заяви, че ударите са нанесени близо до бежанския лагер Хадалат, единия от двата големи в района. Високопоставен западен дипломат потвърди нападението и заяви, че според първоначалната информация няколко руски изтребители нанесли ударите.

Най-малко 40 души, повечето жени и деца, били ранени. Йордански граничари помогнали да се откарат ранените в болници във вътрешността на страната, съобщил йордански източник.

Сред жертвите имало бойци от бунтовническата група Асуд аш Шаркия, която се бие срещу "Ислямска държава" и е част от групировка на умерени бунтовници, финансирана и екипирана от Запада. В лагера се намирали много семейства на тези бунтовници, пише БТА.

В пустинния район близо до точката, където се срещат границите на Ирак, Сирия и Йордания, са разположени два големи лагера с население от най-малко 60 000 души, избягали от централна и източна Сирия. Те са блокирани там, защото йорданските власти забраняват влизането им в страната от съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase