Снимка: БТА

Южна Корея обяви избраното място за разполагане на американския противоракетен щит ТААД (THAAD) - района на град Сонджу, откъдето две трети от южнокорейската територия ще са защитени от евентуална атака от Северна Корея, предаде Франс прес.

Сонджу се намира в планинска местност на 300 км югоизточно от Сеул, отбелязва ТАСС.

Съобщението на САЩ и Южна Корея от миналата седмица, че е постигнато споразумение за разполагане на тази противоракетна система предизвика гнева на Русия и Китай, които смятат, че тя ще помага на американски радари да следят ракети на тяхна територия. Сеул и Вашингтон уверяват, че системата е насочена единствено към Северна Корея.

Мнозина южнокорейци се опасяват, че най-големият им търговски партньор Китай може да реагира с налагане на икономически санкции, отбелязва Асошиейтед прес. Днес хиляди местни жители протестираха в град Сонджу срещу разполагането на противоракетния щит, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Десетина души започнаха гладна стачка и си порязаха пръстите, за да напишат лозунги с кръв.
В изявление на протестиращите се казва, че разполагането на противоракетната система застрашава условията на живот на 45-те хиляди местни жители, 60 процента от които отглеждат пъпеши в района.

В понеделник Пхенян заплаши с "физически действия" срещу противоракетната система, припомня Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase