Снимка: Reuters, архив
fallback

Общо 457 белгийски граждани са се присъединили към редовете на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак. Това сочат данни на разузнавателните служби, представени в местните медии.

Отбелязва се, че расте броят на жените (86) и децата (43) джихадисти. От общия брой 288 белгийци в момента се намират в една от двете близкоизточни държави. За 90 се твърди, че са загинали на фронта. На границата в опит да пътуват за районите на сраженията са били задържани 73-ма белгийци. Властите междувременно са иззели личните карти на 11 души, за да пресекат намеренията им да се присъединят към ИД.

Медиите съобщават, че в наказателния съд в Антверпен това лято започва вторият голям антитерористичен процес в страната. Обвиняемите са членове на групировката "Начин на живот" (The Way of Life), наследила идеологията на саморазпусналата се "Шериат за Белгия" (Sharia4Belgium).

Двете групировки набираха джихадисти за ИД. "Шериат за Белгия" просъществува от 2010 до 2012 г., а 44 обвиняеми нейни сподвижници бяха осъдени на затвор от 3 до 15 години. Едва седем от подсъдимите присъстваха на делото, завършило на първа инстанция миналата година, тъй като останалите са в неизвестност.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 7 години

И какво се прави по въпроса, освен да се констатира? Това и нашето МВР го може, при това за значително по-малки заплати, отколкото тези на брюкселските им колеги.

5

Пиночет

преди 7 години

Поне 500-600 си е отгледала Англия, още толкова Франция, още толкова Германия и другите водещи Европейски държави са с голям принос. Можем да им благодарим за толерантноста

4

Пиночет

преди 7 години

Да си ги приберат в Брюксел, те там са си ги отгледали,порастили, образовали и приготвили да убиват хора. Сега и джамии да им построят и да почват с тях заедно да се навеждат (за молебен)

fallback