Снимка: архив Reuters
fallback

Нови сателитни снимки показват активна дейност на севернокорейски ядрен полигон, предаде Ройтерс, като се позова на базиран в САЩ проект за наблюдение на КНДР.

Не е ясно обаче дали става въпрос за ремонтни дейности или Северна Корея се подготвя за петия си ядрен опит.

Сайтът 38 North, който е поддържан от Училището за съвременни международни изследвания към американския университет "Джон Хопкинс", съобщи, че снимките са направени на 7 юли. Те обаче не са с достатъчна висока резолюция, за да може да бъде установено точно за каква дейност става въпрос.

"Ясно е, че Северна Корея поддържа обекта в състояние на готовност, което би позволило провеждането на ядрени опити в бъдеще, ако дойде заповед от Пхенян", подчерта в същото време сайтът, цитиран от БТА.

В последно време се увеличиха слуховете, че КНДР може да извърши петия си ядрен опит, след като на 6 юли Съединените щати включиха нейния държавен ръководител Ким Чен-ун в свой черен списък за нарушаване на правата на човека, отбелязва Ройтерс. Северна Корея определи този ход като "обявяване на война" и се закани да даде суров отговор.

Изолираната комунистическа държава извърши четвъртия си ядрен опит през януари, а на следващия месец изстреля ракета с голям обсег, навличайки си нови санкции от страна на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Боби

преди 7 години

До Вейдър,Дарт ВейдърРеално в СКореа няма строителни предприятия - Всичко се строи с полуробски труд от именно тези наборници. Няма лични автомобили само обществен и военен транспорт. Така че 21% отиващи за Военните реално е съвсем различно нещо в действителност при техните условия.Както се казва Стъкмистика а с нея можем да докажем почти всичко което пожелаем.Там при тях е един НЕНОРМАЛЕН свят - Обаче ако не бяха толкова военолюбиви с тая производствена сила какво ли щяха да направят.

7

ined

преди 7 години

Ако се сбият Ким Чен-ун и бат Бойко - бат Бойко ще го победи на тенис

6

Анонимен

преди 7 години

Сайтът 38 North, който е поддържан от Училището за съвременни международни изследвания към американския университет "Джон Хопкинс"...koe po red kravarsko NPo e tVA??

fallback