Снимка: архив, Ройтерс
fallback

След решението на Великобритания да напусне Европейския съюз мнозина от 6,4-те милиона жители на Ирландия се мъчат да асимилират ударните вълни, идващи отвъд морето, пише ДПА.

"Тревожим се да не би отново да бъде въведена твърда граница, както и за мирния процес (в Северна Ирландия)", казва Пади Малоун, говорител на Търговската камара в ирландския граничен град Дъндолк, разположен на половината път между Дъблин и Белфаст.

"От 1995 г. в Северна Ирландия са вложени най-малко 3 милиарда евро в мирни проекти и половината от парите дойдоха от ЕС. Всеки ден през Дъндолк и в двете посоки пътуват хиляди хора, които отиват на работа. Те трябва да могат да предвидят колко време ще продължи пътуването им, за да успеят да си приберат децата от яслите и т.н. Всичко ще се промени, ако има контролни пунктове на редовна база или още по-лошо - избирателни", обяснява той.

Гласуването за Brexit подчерта проблема, че 4,6-милионното население на Република Ирландия ще остане в Европейския съюз, а 1,8-милионното население на Северна Ирландия - още под британска юрисдикция, ще се озове навън, въпреки че 56 процента от избирателите там гласуваха за оставане в ЕС на референдума на 23 юни.
Малоун се страхува, че Дъндолк може да не издържи, ако се повтори пазарното преселение отпреди осем години, когато южняците масово преминаваха границата, за да пазаруват в най-близкия северноирландски град Нюри, след като курсът на еврото към лирата рязко скочи.

"Дъндолк е най-бедният град в граничния район. Той е ощетен заради Смута (терминът, изпозван от ирландците за конфликта в Северна Ирландия от края на 60-те години до мирното споразумение от Разпети петък през 1998 г.) и заради близостта си до границата. През последните няколко години районът започваше да се възстановява. Миналата Коледа търговци на дребно от града за първи път от 2007-2008 г. споделиха, че са имали добра коледна печалба", казва Малоун.

Но не всичко е мрачно за Дъндолк.

"Привлякохме инвестиции от PayPal и Ebay, а 10 процента от работниците са поляци. Повече хора пътуват от Севера, за да работят тук, отколкото в обратната посока. Тук е чудесно място за релокация и се надяваме, че някои компании, напускащи Великобритания, ще дойдат в Дъндолк, който е само на 40 минути от дъблинското летище", продължава той.

Най-големите страхове за града в краткосрочен план са свързани с търговията на дребно, валутата и транспорта.
"Очакваме, че търговията на дребно ще бъде тежко засегната", добавя Малоун.

Селското стопанство в граничния район вече е засегнато - колебанията в курса на британската лира се отразяват на цените на говеждото, твърди фермерът животновъд Тони Фицпатрик от графство Кавън. Стопанството на Фицпатрик се намира на 10 километра южно от границата.

"Има страх от спад на цените на едрия рогат добитък на пазара тази седмица в резултат на колебанията на британската лира. Клиентите от Севера не купуват", казва той.

Туризмът е друга област, която може да бъде застрашена в резултат на Brexit. От Великобритания идват 50 процента от туристите в Ирландия, а туризмът от Съединените щати също е много важен.

"Тъкмо успяхме да започнем да популяризираме Карлингфорд Лох. Как мога да рекламирам този район пред един американски турист, ако му кажа, че трябва да си извади два вида визи в зависимост от това на кой бряг на фиорда се намира?", казва Малоун.

Не само хората в граничния район се страхуват от въздействието на Brexit. Чарлз Бъкли живее в югозападната част на Ирландия и има фирма - e-Applications Consulting Ltd.

"Brexit подкопава доверието тъкмо в началото на едно осезаемо възстановяване в Ирландия. Икономическата несигурност, съчетана с валутния въпрос, се отразява отрицателно на перспективите за правене на бизнес във Великобритания. Тревожа се за политическата стабилност в Ирландия, Северна Ирландия, Великобритания и особено в Европа", казва Бъкли.

"На лично ниво като самонает се тревожа от последиците за пазарните цени за услугите в Обединеното кралство Великобритания и за покупателната способност на пенсиите", добавя той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

след брехита е мъгла надвиснала там, никой не знае какво има там само предположения.Е предположения много но какво точно има в мъглата ,ще покаже само бъдещето.

9

Анонимен

преди 7 години

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ Е ЧАСТ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!!!!!СЛЕД РАЗПАДА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ АКО ИСКАТ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ ПАК КЪМ ЕС!

8

Анонимен

преди 7 години

Рекетът и заплахите продължават с пълна сила! А уж било доброволно!!! Излиза, че който не снася е лош!?

fallback