Снимка: Reuters
fallback

Българското Народно събрание ще получи възможност да се произнесе по търговското споразумение, което ЕС договори с Канада. Това реши Европейската комисия днес, след като се оказа, че повечето държави членки настояват депутатите им да ратифицират договора.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер търговското споразумение може да влезе в сила, след като бъде одобрено от европейските лидери и от Европейския парламент, но тъй като за първото е нужно единодушие, а такова няма, е по-добре да се чуят и националните парламенти.

Затова Европейската комисия предлага след като договорът бъде одобрен от лидерите и от Европарламента, то да влезе в сила временно, докато се изчака ратификацията и в парламентите на 28-те страни членки.

През май България заплаши да наложи вето, ако не получи ясен график от канадските власти за свалянето на визите за български граждани. Същата позиция се защитава и от Румъния. Двете държави се надяваха Брюксел да склони за ратификация в националните парламенти, за да се чуе, че те настояват за свалянето на визите.

Търговското споразумение не се занимава с визовите отношения, но е първата възможност за София да упражни натиск за премахването им, след като преговорите в последните години не дадоха резултат.

За да влезе договорът между ЕС и Канада в сила, той трябва да бъде ратифициран от всички парламенти в държавите членки и всяка от тях може да му наложи вето.

Търговският комисар Сесилия Малмстрьом заяви днес, че е запозната с проблема на България и Румъния и че се водят активни преговори за решаването му с посредничеството на Европейската комисия. Канадска мисия е посетила София и Букурещ през юни, за да се запознае на място с условията за издаването на документи за самоличност, борбата с тяхното фалшифициране и охраната на границите и се очаква тя да излезе с доклад за установеното от проверката на място.

Според Европейската комисия канадците са се интересували и от интеграцията на ромите и от борбата с корупцията в двете страни.

През май българското и румънското правителство информираха европейските си партньори, че заради визите гражданите и фирмите от техните страни няма да могат да се възползват от предимствата на свободната търговия и затова не биха гласували за него.

ЕС постигна споразумение за свободна търговия с Канада, което предвижда отпадане на 99% от търговските мита, защита на 140 европейски хранителни продукти и достъп на европейски фирми до обществените поръчки на канадското правителство.

"Това е най-доброто търговско споразумение, което Европейският съюз някога е сключвал. То е най-модерното и най-амбициозното в света", заяви Малмстрьом, обявявайки решението на Европейската комисия да го препоръча за ратифициране.

ЕС иска да го подпише по време на визитата на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври. Малмстрьом не се ангажира със срок, в който търговското споразумение между Европейския съюз и Канада може да влезе в сила, както временно, така и изцяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Евролюб

преди 7 години

До Анонимен 17Както пише в текста, става дума за търговското споразумение между ЕС и Канада, известно още като СЕТА. ТПТИ е друго споразумение, което още се преговаря и не е известно дали и кога ще бъде довършено

12

Анонимен

преди 7 години

Невинно да попитам, за какво икономическо споразумение по точно говорим? Да не би за всеизвестното ТТИП, маскирано като канадско, за по лесно преглъщане от масите? Канада, САЩ, Мексико не подписаха ли за единна търговска зона и не обхваща ли тя и новите търговски споразумения?

11

Анонимен

преди 7 години

На канадците, като толкова им е жал за ромите, да махнат визите и ще има да си ги интегрират, та ум да им зайде.

fallback