Снимка: Reuters

Българското Народно събрание ще получи възможност да се произнесе по търговското споразумение, което ЕС договори с Канада. Това реши Европейската комисия днес, след като се оказа, че повечето държави членки настояват депутатите им да ратифицират договора.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер търговското споразумение може да влезе в сила, след като бъде одобрено от европейските лидери и от Европейския парламент, но тъй като за първото е нужно единодушие, а такова няма, е по-добре да се чуят и националните парламенти.

Затова Европейската комисия предлага след като договорът бъде одобрен от лидерите и от Европарламента, то да влезе в сила временно, докато се изчака ратификацията и в парламентите на 28-те страни членки.

През май България заплаши да наложи вето, ако не получи ясен график от канадските власти за свалянето на визите за български граждани. Същата позиция се защитава и от Румъния. Двете държави се надяваха Брюксел да склони за ратификация в националните парламенти, за да се чуе, че те настояват за свалянето на визите.

Търговското споразумение не се занимава с визовите отношения, но е първата възможност за София да упражни натиск за премахването им, след като преговорите в последните години не дадоха резултат.

За да влезе договорът между ЕС и Канада в сила, той трябва да бъде ратифициран от всички парламенти в държавите членки и всяка от тях може да му наложи вето.

Търговският комисар Сесилия Малмстрьом заяви днес, че е запозната с проблема на България и Румъния и че се водят активни преговори за решаването му с посредничеството на Европейската комисия. Канадска мисия е посетила София и Букурещ през юни, за да се запознае на място с условията за издаването на документи за самоличност, борбата с тяхното фалшифициране и охраната на границите и се очаква тя да излезе с доклад за установеното от проверката на място.

Според Европейската комисия канадците са се интересували и от интеграцията на ромите и от борбата с корупцията в двете страни.

През май българското и румънското правителство информираха европейските си партньори, че заради визите гражданите и фирмите от техните страни няма да могат да се възползват от предимствата на свободната търговия и затова не биха гласували за него.

ЕС постигна споразумение за свободна търговия с Канада, което предвижда отпадане на 99% от търговските мита, защита на 140 европейски хранителни продукти и достъп на европейски фирми до обществените поръчки на канадското правителство.

"Това е най-доброто търговско споразумение, което Европейският съюз някога е сключвал. То е най-модерното и най-амбициозното в света", заяви Малмстрьом, обявявайки решението на Европейската комисия да го препоръча за ратифициране.

ЕС иска да го подпише по време на визитата на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври. Малмстрьом не се ангажира със срок, в който търговското споразумение между Европейския съюз и Канада може да влезе в сила, както временно, така и изцяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase