Снимка: Reuters
fallback

ЕС по същество е един имперски проект, представян на обществото като демократичен. Това е големият легитимационен проблем на блока. Много европейски лидери се страхуват идеята за референдума да не се разпространи и в техните държави. Това каза юристът Десислав Данов от Български финансов форум в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той поясни, че в България чисто юридически не може да се организира референдум, подобен на този на Острова, тъй като законът у нас предвижда да могат да се гласуват само договори, които предстои да бъдат подписани.

"ЕС нямаше да има тези проблеми, ако се правеха референдуми на влизане, а не на излизане", допълни експертът. Според него Brexit няма да има силно отражение върху нашата страна. 

Данов изрази оптимизъм за бъдещето на Великобритания, като каза, че в краткосрочен план може да има сътресения, но британските финансови институции са гръбнакът на Европа.

"Те имат много козове и ще ги изиграят успешно, защото знаят какво правят." Според него управляващите ще опитат да запазят до голяма степен сегашните си възможности в ЕС. Юристът заяви, че може да възникне проблем при преговорите за движението на капитала с т.нар. паспортизация. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

Молете се Богу да не са всички козове в ръката на Лондон .6

10

До 1

преди 7 години

Ей, и тук пълно с политически и финансови факири на тема Brexit! Я ми обясни, "специалисте" как точно ще отнемат разрешенията на чужденците в Англия, като същите тези хора са работили там и са внасяли социални и здравни осигуровки в държавата? Хайде сега си задай въпроса кое е по-вероятно и по-изгодно - държавата да бърка в хазната и да изплаща пари на работещи хора, да ги изгони и да остане без персонал, вършещ черната работа или да не плаща нищо, да ги задържи и да продължи да ги има? А?

9

tower

преди 7 години

Ако Шотландия и С.Ирландия се отделят отUK, ......-----------------------Абе ти гледай да не се разпадне ЕС преди да отцепваш Шотландия и Ирландия: )Швеция ще е вторият кандидат за Exit ,помни ми думата! Ще има Swexit и после скандинавските страни и Великобритания могат да си основат свой икономически съюз защото те винаги са били в най -тясно сътрудничество -и културно и географски и като манталитет са много близки, а и скандинавците говорят английски като роден език! Така ще стане, Скандинавия е съставена също от острови или полуострови и искат да са си отделно от ЕС.

fallback