Снимка: Reuters
fallback

Ожесточени сблъсъци избухнаха тази седмица между полицията и местната китайска общност в Прато, близо до Флоренция, Централна Италия, където е една от най-големите в Европа концентрации на индустрия, управлявана от китайци, предаде Ройтерс.

Напрежението нараства в града, столица на италианската текстилна промишленост, където граждани на Китай започнаха да емитрират в средата на 90-те години. Около 50 000 китайци работят в района, произвеждайки облекло с реномирания етикет "Мейд ин Итали". Много от тези фирми експлоатират труда на нелегални имигранти, пренебрегвайки правилата за безопасност и укривайки данъци. Територията е обект и на разследване на твърдения за контрабанден внос на пари на стойност 4,5 милиарда евро за Китай от Италия между 2006 и 2010 г., отбелязва Ройтерс.

Безредиците започнали в сряда, когато държавни здравни инспектори дошли да проверят една фабрика. Собственикът реагирал гневно, когато един инспектор установил дребни нарушения на здравните наредби и правилата за безопасност на труда, и започнал да блъска инспектора и придружаващите го полицаи, разказва полицейски източник, цитиран от Ройтерс.

След това китайските работници се барикадирали вътре във фабриката, а отвън се събрали още стотици, хвърляли камъни и бутилки по полицаите, които с щитове и палки разпръснали тълпата. Ранени били двама китайски граждани и един полицай.

Президентът на областта Енрико Роси заяви днес за Ройтерс, че е обсъдил инцидента с външния министър Паоло Джентилони.

Роси се закани да се справи с престъпността в района, където по думите му половината от икономическата дейност е незаконна, данъци на стойност 1 милиард долара се укриват всяка година и се перат пари чрез международни трансфери.

"Ситуацията е неприемлива. Китайската общност трябва да спазва закона и да се интегрира, не може да има "свободни зони". Ще продължим инспекциите, за да прочистим тази огромна производствена система", каза Роси.

След сблъсъците собственикът на фабриката и един работник бяха арестувани по подозрение за причиняване на телесни повреди и оказване на съпротива срещу държавни служители.

Протестиращи се събраха пред съда, който потвърди заповедта за задържане, като също така заяви, че държавните служители са използвали прекомерна сила, инспектирайки фабриките.

"Искаме справедливост", каза един от протестиращите, който се представи като Лука и каза, че родителите му били от Китай.

Италия засили инспекциите на китайски бизнеси след пожара през 2013 г. във фабрика - китайска собственост, в Прато, при който загинаха девет души, припомня Асошейтед прес. Миналата година съдът призна за виновни трима души за пожара. Китайски активисти се оплакват, че властите се интересуват само да налагат глоби. Те планират протести през уикенда.

В рамките на проверките полицията в Прато извърши днес обиски и задържа девет души при отделно разследване на действията на китайската общностна асоциация "Белият елен", съобщи заместник-началникът на градската полиция Франческо Нанучи. По думите му членове на групата, сформирана неотдавна, за да защитава интересите на китайската общност, извършвали доброволни патрули, при което пребивали мароканци и други северноафрикански имигранти.

Задържаните са обвинени в участие в престъпна група с цел расово насилие.

Според Нанучи днешните обиски не са свързани със сблъсъците през седмицата, а са част от по-широка кампания срещу криминалната дейност сред китайската общност. Той отбеляза, че лидерът на "Белия елен" и още един китайски гражданин са били арестувани миналия месец в рамките на разследване за проституция и търговия с дрога в нощни клубове, ръководени от китайци.

По думите му членове на "Белия елен" са взели участие в сблъсъците в сряда.

Кампанията има и финансови измерения - във Флоренция тече предварително следствие срещу близо 300 души, обвинени в пране на пари, след като близо 5 милирада евро са били прехвърлени от Италия в Китай чрез парични преводи. През април съдия отхвърли прокурорско искане за повдигане на обвинения срещу трима служители от Банк ъв Чайна в рамките на разследването, като заяви, че първо трябва да ги разпита. припомня АП. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

анонимен

преди 7 години

ами в илиенци нали е сьщото

16

Хейтър Тролев

преди 7 години

много добре го обясниха в "Гомора " , в оная част на филма , където има търг с понижаващо наддаване ,за това кой ще изработва фалшификати и как китайците се борят ..... Вината е на италианското правителство , бориха се срещу националната мафия и пропуснаха момента ,че ги завзе вносната , и там е много по трудно да внедриш оперативни работници .

15

Сп???нс

преди 7 години

работата на държавата е да следи да се спазват законите и да пълни държавното съкровище , пък било и с глоби ... а китайците да плащат , защото единственото което правят е да изнасят пари в брой .... преди 2 години направиха подобна акция в Мадрид и полицията изнасяше парите в пазарски колички и обяснението на китаеца беше ,че са на работниците и той им ги пази.

fallback