Хенри Кисинджър. Снимка: архив, Reuters

Уроците от британския референдум са много сериозни и те засягат не само Великобритания, не само Европа, а дори целия свят, отбелязва ветеранът на американската дипломация Хенри Кисинджър в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според него днешна Европа е много по-различна от Европа непосредствено след Втората световна война, която вдъхнови бащите основатели на ЕС. Те виждаха нещата по начин, който днес изглежда архаичен в доста отношения. Но в същото време бяха позабравени и много от онези ценности, в които те вярваха, и които бяха голямата ценност на Европейския проект, смята бившият държавен секретар на САЩ.

Според него днешният ЕС е прекалено погълнат от управлението на структурни проблеми, вместо от осъществяване на целите си. Намалява желанието за саможертва и солидарност, което личи на фона на проблеми като глобализацията и миграцията. Но по-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето, подчертава Кисинджър.

Европейският съюз не трябва да се опитва да накаже Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави, пише Кисинджър.

Според него в предстоящите преговори с Лондон "ЕС най-вероятно ще заеме такава позиция, в която ще се отрази стремежът да бъдат наказани британците" за резултата от референдума. Затова според него "ЕС следва да се отнася към Великобритания като към потенциален съотечественик, а не като към беглец от затвора".

Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Брюксел трябва повече да се фокусира върху решаването на собствените си проблеми и върху това как да сътрудничи с Лондон в новите условия.

"Наказването на Обединеното кралство няма да реши въпроса как да функционира общата валута при отсъствието на обща данъчна политика в страни с различен икономически потенциал, или как да се развива един съюз, чиято способност да осъществява общи политически стратегии значително отстъпва на неговите икономически и административни възможности", посочва Кисинджър.

В същото време британските лидери трябва да лансират такава концепция за автономия, получила подкрепата на народа в референдума, която да предвижда всестранно сътрудничество с Европа, добавя той.

Кисинджър отбелязва и водещата роля на Вашингтон при формирането на Европейския съюз. Според него с оглед на протичащите в Европа процеси "американската роля трябва да бъде преразгледана така, че (американското) лидерство да се осъществява по нов начин, като се премине от доминиране към убеждаване".

Излагайки своята концепция, той призовава Вашингтон да не се отказва от "особените си отношения" с Лондон, включително и в сферата на търговията. Според него Великобритания "е ключов елемент" в структурата на цялото трансатлантическо партньорство", което има особено значение за САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase