Снимка: БТА
fallback

Жертвите от атентата на летище "Ататюрк" станаха 42, след като снощи в болница в Истанбул почина Мерве Игит, 22-годишна служителка на аерогарата, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес.

Oще по темата
Тя е била ранена от шрапнел, пронизал стомаха, корема и главата й. По-рано през деня валията на Истанбул бе съобщил, че убитите са 41, а ранените - 239.

Атентатът на летището в Истанбул несъмнено носи белезите на "Ислямска държава", заяви шефът на ЦРУ Джон Бренан вчера в мозъчен тръст във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

В повечето случаи, ако не и във всички, ИД никога не е поемала отговорност за атаките, които е извършвала в Турция, подчерта Бренан, цитиран от Франс прес.

Джихадистите извършват нападения, за да изпратят сигнал към нашия турски партньор, но и не искат потенциално да отчуждят и настроят срещу себе си някои хора в Турция, от които биха могли да се опитат да получат подкрепа, поясни той пред Съвета за външни отношения.

По думите на шефа на ЦРУ коалицията срещу ИД е постигнала значителен напредък на терена в Ирак и Сирия. Но остава още много път да се извърви, преди да успеем да попречим на джихадистите да разпространяват своята пропаганда и да подстрекават към реализиране или организиране на атентати, заяви шефът на ЦРУ, цитиран от Ройтерс.

Според него не може да има напредък на политическия фронт без активно руско сътрудничество. Освен това той предупреди, че и САЩ не са застраховани срещу атентати на джихадистите. Според него ИД със сигурност подготвя атаки срещу американски мишени.

"Бих бил много изненадан, ако ИД не се опитва да ни удари както в Близкия изток, така и на наша територия, каза Бренан. Предупреждавам всички, които се заблуждават, че американската територия е защитена, и че ИД не се опитва да ни атакува", добави той. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

Кюрдите не атакуват цивилни май. Наблюдение отстрани. Тези от Даеш са абсолютно луди и президента им на Турция и властите там трябва да ги насмете ИС, че този терористи убива цивилни трябва просто да бъдат заличени от земята, защото не са хора.

11

Край

преди 7 години

Абе питайте ЦРУ да не е Хизбола. В Бургас знаеха още преди атентатора че е Хизбола.

10

минаващ

преди 7 години

Хах... Носел белезите на.... Носи на ЦъРъУ, а не на тяхното отроче - ИД !Видяха, че шЪ сЪ разберат турците с руснаците и... БУМ!

fallback