Снимка: Reuters
fallback

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) има редица причини да организира нападения в Турция. В лицето на турския режим ИД вижда свой естествен враг. Нещо повече, Турция е сред участниците с най-голям принос в коалицията, действаща срещу ислямистките бойци, пише Серхат Еркмен в Дойче веле.

Мерките за сигурност, въведени от Турция по границата със Сирия, затрудниха превоза на хора и боеприпаси през териториите под контрола на ИД. Друга причина е, че Турция подкрепя опозиционните групировки, воюващи с ИД в Сирия. И Анкара не предоставя само логистична подкрепа на сирийската опозиция - артилерийският обстрел на ислямистките позиции от турски войски бе един от ключовите фактори, осигурили надмощие на опозиционните сили в северната част на Алепо.

Oще по темата

Накрая, от година и половина вече Турция е сцената, където ИД най-често организира обичайните си "задгранични" акции за сплашване. Нещо много важно за по-нататъшната дейност на терористичната организация от гледище на пропагандния й механизъм. Затова не е редно да свързваме атаката срещу летището в Истанбул с промените в отношенията на Турция с Израел и Русия.

Колкото до момента на нападението, ще отбележим, че то бе извършено ден преди втората годишнина от провъзгласяването на "халифата" от ИД. Атентатът бе различен от предишните атаки, съвсем не е бил планиран за ден-два - изисквал е сериозна подготовка. Затова нападението срещу летище "Ататюрк" не бива да се анализира в рамките на краткосрочни тенденции. По-правилно е да разглеждаме тази акция като нова фаза от поредицата атаки на ИД в Турция.

Защо да виждаме тук поредица от атаки?

Терористичните атентати на ИД в Турция се делят на две категории: нападения на турска земя и насочени срещу турски цели в чужбина. Турция преживя вече атаки на терористи самоубийци, ракетни обстрели по време на гранични престрелки, политически убийства, офанзиви край границата и битки със силите за сигурност.

Обсади, набези, вземане на заложници се използваха срещу турски цели извън Турция. От гледна точка на Анкара най-опасен е фактът, че нападенията на групировката стават все по-сложно организирани и различни по замисъл от предходните.

Първата експлозия бе извършена от ИД на 6 януари 2015 г. - чужденка се самовзриви край входа на полицейски участък в Истанбул. По-късно бяха атакувани сгради на прокюрдската Демократична партия на народите в югозападната част от страната, също и нейни митинги. На 20 юли 2015 г. младежи левичари, запътили се към граничния сирийски град Кобане, бяха атакувани от терорист самоубиец в турския град Суруч.

Следващите операции на ИД в Турция вече бяха организирани по-добре. С експлозиите на демонстрация в Анкара през октомври м. г., когато загинаха над 100 души, терористите се пренасочиха към чуждестранни туристи.

Всички тези нападения показват, че ИД може да събира сведения в Турция и разполага със структура, получаваща директни заповеди от своя "център". Организацията по-скоро не провежда отделни атаки, а поддържа терористични клетки, готови за действие срещу няколко цели наведнъж. Освен това акциите й са различни по естество. Миналогодишните атентати целяха да повлияят политиката на Турция спрямо Сирия и вътрешния политически баланс, а тази година за мишени бяха избрани чужденци.

При всеки нов атентат ИД използва и нов подход. Атаката в град Газиантеп на 1 май и експлозиите от 28 юни на истанбулското летище "Ататюрк" бяха извършени на места с високо ниво на сигурност. Нападението с кола бомба срещу полицейския участък в Газиантеп бележи важна промяна в тактиката. Но терористичният акт на летище "Ататюрк" все пак е първият случай, когато в Турция действат терористи самоубийци. Също като нападенията в Париж и Брюксел атентатът на истанбулското международно летище показва, че ИД укрепва позициите си в Турция.

Благодатна почва за тероризма в Турция

ИД може да извършва в Турция повече нападения, отколкото в която и да е друга страна. Причините са три. Първо ще посочим географската близост. Въпреки засилените мерки за сигурност по границата все още има възможност за терористите да влизат в Турция. През последните месеци на браздата бяха задържани голям брой техни бойци.

Второ, организацията намира известна подкрепа сред турското население. Броят на турците, присъединили се към ИД, дълго време бе незначителен. Но от месеци насам вече става дума за хиляди, сочат данни на тайните служби.

Трета причина са бойците на ИД от чуждестранен произход, "заседнали" в Турция. Да не забравяме, че поради пропуски в системата за сигурност мнозина от тях не могат да се върнат нито в Сирия, нито в страните, от които са дошли.

Някои сирийски и иракски членове на групировката вероятно пребивават в Турция като бежанци. Само през юни 2016 г. при операции за борба с "клетки" на ИД в Турция бяха арестувани 61 души - и 43 от тях се оказаха чужденци. През май делът им бе 46 от общо 208. Повечето такива хора идват от Ирак или от Сирия.

Атентатът не е последен

От друга страна, не бива да забравяме за вълната от терористични нападения, връхлетяла Турция. Само през тази година ИД организира вече 4 атаки в страната. От 2015 г. досега атаките са вече 9. Ще напомним, че ислямистките бойци убиха неколцина опозиционни журналисти и обстрелваха с ракети селища край границата.

Да не изброяваме само успешните атаки. От 1 май т. г. само в Истанбул са предотвратени 4 атентата. През текущата година тайните служби са възпрепятствали вече 9 нападения из цялата страна. И това са само данните от открити източници. Нищо чудно реалните цифри да са по-високи - специалните служби може да премълчават един или друг случай в интерес на следствието. ИД работи активно в Турция и използва всяка възможност за нападения. Затова не е нужно да си пророк, за да предвидиш нови терористични атаки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 7 години

До ер донещо май не си наясно! атентата е извършен от чеченец, руснак, ***!

25

Хаха

преди 7 години

Моя приятел турчин май си легна.. или е отишъл и той да изпробва новия мост! :D

24

Хаха

преди 7 години

Е добре де, какво ме интересува моста или Османската Империя? :D Влез отново в 21 век и ми отговори на въпроса: Щом в Турция е толкова "хубаво" защо толкова много турци идват да живеят в България или в други страни от Европа?

fallback