снимка: Ройтерс
fallback

Последната вечер на британския премиер Дейвид Камерън в Европейския съюз бе някак по-различна. Настроението беше умерено, с редки шеги и сериозна атмосфера без честия преди смях, разказва Financial Times.

След тричасовата среща за сбогуване с британския министър-председател във вторник един от северноевропейските лидери отбелязва, че предвид обстоятелствата е можело да бъде и доста по-зле - "но трябва да говорим за мъртвите само с добро".

Всъщност зад всички любезности в Брюксел витаеше усещане за събуждане, докато Европа още се опитва да възприеме вота за Brexit, който предизвика лидерите на Великобритания и доведе ЕС до първия му голям развод.

По време на вечерята почти всички 25 присъствали лидери казаха по нещо, сбогувайки се с втория най-дълго служил лидер в съюза и подготвяйки се за края на 43-годишния британски експеримент в споделянето на суверенитет.

Германският канцлер Ангела Меркел описа събитието като тъжно, "но това е реалността".

"Ние сме политици и не трябва твърде дълго се отдаваме на скръбта", каза тя след вечерята. "Ясно показахме какво чувстваме, но трябва да приемем реалността и да си отбележим необходимите изводи".

Позицията на Камерън също бе достатъчно ясна – той съжалява, че Великобритания е гласувала за излизане от ЕС. Министър-председателят направи всичко възможно да избегне това, но планът му не проработи. Имиграцията се оказала по-силна. 

Франсоа Оланд каза, че Камерън е бил "емоционален", когато е говорил за "лъжите и приблизителните изчисления" на кампанията за напускане на ЕС.

По отношение на наследника си обаче той остава спокоен. Отбелязва, че следващия път Борис Джонсън или Тереза Мей може да седят на масата за преговори. И двамата му колеги от консерваторите са "прагматични", казва той, без да показва недоволство към бившия кмет на Лондон и поддръжник на Brexit, който ускори политическата му смърт. Малко вероятни са преждевременни парламентарни избори, но не са и невъзможни, добавя той.

Думите му са последвани от реакциите на редица негови стари съюзници, започвайки с Марк Рюте от Холандия и Енда Кени от Ирландия, който припомни 800-те години пряко английско управление върху Ирландия, за да подчертае важността - границите с Великобритания да останат отворени след Brexit.

Белгийският министър-председател Шарл Мишел бе най-критично настроен през вечерта, питайки защо Великобритания се бави със стартирането на клаузата за раздяла с ЕС. Други лидери също тайно споделят раздразнението му.

Меркел обаче се опита да успокои ситуацията. Журналистите ще се интересуват от това през следващите 5 или 20 дни, каза тя, докато за държавните лидери това ще продължи през следващите 20 години. ЕС трябва да намери път към Brexit, но няма нужда Великобритания да бъде припирана в момент на криза.

Настроението накрая бе повдигнато от думите на гръцкия премиер Алексис Ципрас, разтърсил европейските лидери със заплахи за референдум. Подобни допитвания не са трудни, каза той. Имаше само два възможни изхода и трябваше да се подготвите и за двата – ето защо той е бил "изненадан" от ситуацията в Обединеното кралство. Залата избухва в смях.

Накрая говори и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чието избиране Камерън се опита да блокира. Той укори националните лидери, че използват Брюксел като политическа боксова круша. На пресконференция по-късно той отхвърли твърденията на Камерън, че имиграцията е била причината за загубата на референдума.

"Впечатлението ми е, че ако вие, в продължение на години, ако не и десетилетия, казвате на гражданите си, че има нещо погрешно с ЕС, че ЕС е твърде технократичен, твърде бюрократичен, то не можете да се изненадвате, ако избирателите не ви вярват", каза той.

С изтощена усмивка той се разделя с последна шега: Дейвид Камерън трябва да попълни освободеното място в Комисията и да бъде следващият британски еврокомисар. Следват смехове, които обаче само подчертават реалността от отпадането на британското влияние в Брюксел.

Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, приключва вечерта с покана към работна закуска на следващия ден, на която да се обсъдят последствията от Brexit. С участието на всички европейски лидери. Без Камерън.

Всичко след вота в подкрепа на Brexit следете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

НОРВЕГИЯ НЕ СЕ ЧУВА, НЕ СЕ ВИЖДА, НО Е ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ.ВАДЯТ ПЕТРОЛ ОТ МОРЕТО, ПРОДАВАТ,ЯДАТ И ПИЯТ ИЖИВОТ СИ ЖИВЕЯТ. НЕ ИМ ТРЯБВА ЕС.

13

Анонимен

преди 7 години

ДАЛАВЕРАТА Е В ПРОЦЕНТИТЕ, КОИТО СЕ КРАДАТ ОТ МИЛИАРДИТЕ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ И ЗА МЕТРОТО. ИМА ЕС - ИМА МИЛИАРДИ - ИМА ДАЛАВЕРА. НЯМА ЕС.....ИНАЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ.

12

Анонимен

преди 7 години

Злобни , жалки , малки човечета са участниците в джиджи-биджито с изключение на един ! Нали се сещате кой ?

fallback