Снимка: Twitter
fallback

Общ преглед

Две експлозии са се чули на международното летище "Ататюрк" в Истанбул във вторник вечер, предаде Ройтерс. По първоначални данни се е чула и стрелба.

Представител на властите съобщи пред CNN Turk, че най-малко един от взривовете е бил задействан от самоубийствен атентатор. По всяка вероятност атентаторите са били трима.

На място са изпратени линейки и екипи на полицията. Много от ранените в първите минути са били извозени до болниците в града с таксита.

По първоначални данни има поне 10 жертви, както и около 40 ранени. Някои от тях са в тежко състояние. Според други източници жертвите са най-малко 18, а ранените над 60.

По информация на губернаторът Васип Сахин, цитиран от вестник "Хюриет", най-малко 28 души са загинали при две отделни експлозии.  Според информацията на Сахин атаката е извършена от трима самоубийствени атентатори.

След взривовете беше съобщено и за стрелба на летището. Очевидци казаха, че тя идвала от паркинг към обекта. Свидетели разказаха за избягали четирима въоръжени души.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че нападател е открил огън с автомат Калашников на летището, а след това се е взривил. Той съобщи за най-малко 10 загинали и поне 20 ранени.

Атентаторите са се взривили, преди да преминат проверката с рентген. Полицията на летището също е открила огън в опит да неутрализира терористите. Според очевидци четирима въоръжени са избягали от сградата на терминала след взривовете и стрелбата, предаде ТАСС.

Летище "Ататюрк" е едно от двете истанбулски летища. След атаката той е временно затворено. Районът на летището е отцепен. Има множество линейки, спасителни екипи, пожарна, сили за сигурност.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм издаде заповед за формирането на кризисен щаб заради инцидента. Заради нападението турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе спешно съвещание с премиера и ръководителите на въоръжените сили.

Турската новинарска агенция "Доган нюз" съобщава, като се позовава на полицейски източници, че първоначалните индикации навеждат на мисълта, че Ислямска държава стои зад атентата, предаде Ройтерс.

Към момента никой не е поел официално отговорност за атентатите.

* Информацията е актуална към 01,09 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

1увияо

преди 7 години

До TURKСтига поръчково дърляне. Един от вас пише: хак им е, другият отговаря: ау, колко злобни са българите! Понякога един и същ играе и двете роли.

102

Амбър

преди 7 години

Не разбирате ли че атентата е насочен срещу чужденците, не турците пряко?! Терорът този път не е някъде из Анадола, това се случи точно на едно от главните летища, където много хора от най-различни националности чакат с часове поради полети с прекачване. Престанете с тоя Бог и наказанията му!!!

101

Амбър

преди 7 години

Допускат автомати, а моите фон дьо тени ги взимат след скенера. Точно на летище Ататюрк няма никакъв контрол спрямо ислямизирани лелчета и максудански раби. Единствената им работа е да унижават млади момичета живеещи в 21в като изземат разни непотребни неща в дамските чанти. Един път не съм видяла да накарат някоя забрадена да събуе обувки или съблече яке, а аз през най-големият студ трябва да махам обувки, колан, часовник, жилетка/наметало/яке. Ай сиктир. Всичко е планирано срещу нас туристите.

fallback