Снимка: Reuters

Италианска потребителска организация е оповестила намерението си да сигнализира регионалните власти относно неоправданото харчене на обществени пари, свързано с арт инсталацията "Плаващите кейове" на българския художник Кристо, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Най-новият проект на прочутия авангардист предизвика огромен интерес в Италия.

Стотици хиляди ентусиасти имаха възможността да усетят какво е да "ходят по вода", след като инсталацията "Плаващите кейове" на езерото Изео беше открита на 18 юни. Само през първите пет дни около 270 000 души се разходиха по платформата.

Според потребителската организация "Кодаконс" ("Codacons") обаче огромните разходи за почистване след туристите и за осигуряване на безопасността им повдигат въпроса дали е трябвало да бъде дадено разрешение за инсталацията.

"Искаме да знаем колко пари на данъкоплатците са изхарчени заради проект, който досега осигури огромна публичност на художника, без да носи преки ползи на местната общност", се посочва в изявлението на потребителската организация.

От "Кодаконс" възнамеряват в понеделник да внесат жалба в Службата за контрол на обществените средства на регион Ломбардия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase