Снимка: Reuters

Найджъл Фараж, лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, евроскептик №1, вече започна да се отмята от обещанията, дадени по време на кампанията за напускане на ЕС.

Още по темата

В коментар, едва час след като резултатите от референдума станаха ясни, Фараж обяви, че кампанията за напускане на ЕС е направила огромна грешка, пише британският "Телеграф".

Обещанието на привържениците на напускането заявиха, че Великобритания ще спести 350 милиона паунда на седмица от излизането от ЕС. И къде щели да отидат въпросните спестени пари? В NHS, здравната каса на Острова.

Но тази сутрин, запитан дали може да гарантира, че наистина 350 милиона паунда ще отидат в британската здравна каса, Фараж отговаря: "Не, не мога. Никога не бих обещал такова нещо!"

И допълни: "Това беше една от грешките на кампанията за напускането". Фараж призова и днешната дата да бъде обявена за национален ден на независимостта, за да се "отпразнува историческият вот".

"Беше едно голямо упражнение на демокрация", призна Фараж пред британското Radio 4.

Въпреки това Найджъл Фараж беше доста доволен от резултатите, особено с оглед на това, че късно снощи ранните резултати показваха, че британците са гласували за оставане в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase