Снимка: архив Reuters

Броят на наркозависимите се е повишил за пръв път за последните шест години, отчасти заради завръщането на хероина в някои западни страни, заяви в ежегодния си доклад днес базираната във Виена служба на ООН за наркотиците и престъпността, цитирана от ДПА.

Сега има над 29 милиона души с проблем с дрогата спрямо 27 милиона преди една година според доклада, цитиран от БТА..

Епидемия от хероин е обхванала САЩ, където лесното сдобиване с наркотици е помогнало за увеличаване броя на употребяващите наркотици до най-високото ниво от 20 години насам, както и увеличаване на броя на смъртните случай от употреба на наркотици.

Според доклада на ООН за наркотиците по света за 2016 г., броят на употребяващите хероин в САЩ е достигнал близо един милион през 2014 г., почти четири пъти повече спрямо 2003 г.

В резултат броя на смъртните случай от употреба на хероин са се увеличили пет пъти спрямо 2000 г.

Глобалното производство на опиум е спаднало с 38 процента до 4770 тона миналата година, тъй като реколтата от опиумен мак е била слаба в някои части на Афганистан - главният източник в света на опиати.

"Изглежда малко вероятно рязкото спадане на производството на опиум през 2015 г. да доведе до големи дефицити на глобалния хероинов пазар поради големите нива на прозиводство на опиум предишните години", твърди докладът.

Той предупреждава също, че нарколабораториите са ускорили разработката на нови синтетични субстанции, които често се продават на пазара като "легални опиати".

Властите по света са засекли 75 нови субстанции миналата година, спрямо 66 за 2014 г. Освен това има индикации, че глобалното производство на кока се е увеличило през последните две години. Макар употребата на кокаин в световен мащаб да остава стабилна през последните няколко години, трафикът на кокаин нараства в Източна и Югоизточна Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase