Снимка: БТА, архив

Британският министър на финансите Джордж Озбърн е на мнение, че евентуално излизане на страната от ЕС след референдума в четвъртък ще нанесе по-тежък удар върху икономиката на Великобритания, отколкото предвижда най-вероятният сценарий на правителството, предаде Ройтерс.

Още по темата
Основната оценка е, че нашият брутен вътрешен продукт ще бъде с 5 до 6 процента по-малък. Лично аз мисля, че е възможно да бъде доста по-зле от това, посочи днес Озбърн в интервю за телевизия Ай Ти Ви.

Финансовият министър направи оценка през май, че ако Великобритания излезе от ЕС, брутният вътрешен продукт ще бъде с 6 процента по-малък за две години, отколкото ако страната остане в блока. Според него ако британците решат да напуснат ЕС, инфлацията ще се повиши по-рязко.

"Хората вече го правят. Те не купуват къщи, не купуват коли. Отлагат инвестициите. Това е преди референдума. То е показателно за това, което ще се случи в бъдеще," допълни Озбърн.

Вероятният претендент на републиканците за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп каза на британците днес, че подкрепя излизането на Великобритания от ЕС, информира Ройтерс.

Само дни преди референдума на 23 юни за членството на страната в Евросъюза Тръмп повтори в интервю за "Сънди таймс", че според него Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС.

Кампанията във връзка с референдума, която бе прекратена временно след убийството на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс на 16 юни в Северна Англия, днес бе възобновена.

"Аз лично бих бил по-склонен да напусна, по много причини като например много по-малкото бюрокрация," посочи Тръмп пред изданието.  "Аз обаче не съм британски гражданин. Това е само моето мнение," допълни той.

Милиардерът отбеляза също така, че ако бъде избран за президент на САЩ през ноември, ще се стреми към добри международни отношения, включително с британския премиер Дейвид Камерън.

Британският министър-председател по-рано нарече идеята на Тръмп за забрана на достъпа на мюсюлмани на американска земя "разделяща, глупава и погрешна".

През май Тръмп заяви, че Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС заради високото равнище на миграция.

ЕС може да спечели от евентуално напускане на Великобритания в резултат на референдума, насрочен за 23 юни. Това заявява бившият италиански премиер и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди в статия, която помества днес в. "Месаджеро", предаде ТАСС.

"При все че се надявам (кралството) да не излезе (от ЕС), убеден съм, че в случай на Брекзит Евросъюзът ще успее да открие компромиси, осигуряващи възможност не само да запазим тесните икономически връзки, изградени през последните години, но и да създадем политически и военни алианси от общ интерес" за държавите членки, пише той.

Негативен аспект на евентуалния Брекзит според Проди е "посланието за слабост и уязвимост" на ЕС. "Множество страни, от Индия до САЩ, дори Австралия и много други, поради исторически причини и специални политическки и икономически връзки гледат на Европа през призмата на Великобритания. Нашият имидж пред света не може да не пострада от този Брекзит", отбелязва бившият премиер.

Той допуска също, че британският референдум може да засили антиевропейските нагласи. При всяко положение моментът е "повратен" за ЕС и се налага Европа да вземе "исторически решения", добавя Проди.

Регулаторният банков орган на ЕС обяви, че ще премести централата си от Лондон в друг европейски град, ако Великобритания реши да напусне Евросъюза на референдума следващата седмица, предаде Ройтерс.

Ако британците решат да излязат от ЕС, ще трябва всъщност да се преместим в друг европейски град, посочи в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг" ръководителят на Европейския банков орган - ЕБО (European Banking Authority - EBA) Андреа Енриа.

Този орган бе създаден през 2011 година в отговор на световната финансова криза. Той работи като паневропейски регулатор, пишейки и координирайки банковите правила в Евросъюза.

В момента ЕБО работи по единно ръководство за ЕС, което трябва да гарантира еднакви правила за всички банки на капиталовия пазар на Евросъюза.

Тази работа трябва да бъде приключена независимо от резултатите от референдума, отбеляза Енриа.
Трябва да гарантираме, че няма различни правила между страните, които са въвели еврото и тези, които все още не са, посочи той.

По думите му европейският банков сектор сега е по-стабилен, отколкото преди пет години, но все още съществува необхомидостта от консолидация. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase